"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна може потрапити в ізраїле-російський скандал?

Понеділок, 12 лютого 2007, 15:06

Незалежні профспілки обвинувачують Федерацію профспілок України в намірі продати акції ЗАТ "Укрпрофздравниця" на загальну суму 40,4 млн. грн. закордонним профспілкам.

"У нас є документи, що на 20 лютого призначена президія ФПУ, де буде розглядатися питання про продаж частини корпоративних прав іноземним профспілкам", - заявив у понеділок на круглому столі генеральний секретар Національної конфедерації профспілок Петро Петриченко.

"У нас є інформація, що це профспілки Ізраїлю або Росії, щоб потім викликати міжнародний скандал", - додав він.

За його словами, 28 грудня 2006 року ФПУ звернулася до Фонду соціального страхування по втраті працездатності, що має 5% у ЗАТ "Укрпрофздравниця", із пропозицією купити акції цього підприємства на загальну суму 40,4 млн. грн.

Реклама:

Це звернення обумовлене тим, що власник якоїсь частини акцій підприємства має пріоритетне право на придбання відчужуваного пакета.

На думку Петриченка, Фонд соцстрахування по втраті працездатності не має можливості придбати запропонований пакет акцій, тому ФПУ зможе запропонувати його іншому покупцеві.

"Ми маємо всі підстави вважати, що є реальна загроза термінового розпродажу майна в стислий термін, поки не запрацював відповідний закон", - підкреслив він.

Він нагадав, що Верховна Рада 12 січня ухвалила закон "Про мораторії на відчуження майна, що знаходиться у володінні Федерації профспілок України", а 6 лютого президент України Віктор Ющенко повернув його в парламент зі своїми зауваженнями.

Народний депутат Олександр Стоян висловив упевненість, що Верховна Рада врахує зауваження глави держави, оскільки вони є доречними. Зокрема, це стосується обмеження терміну мораторію до 1 січня 2008 року, а також про необхідність вивчення питання про використання майна профспілок, починаючи з 1994 року.

На думку депутата, парламент може прийняти цей закон із зауваженнями наприкінці лютого, а в березні буде створена спеціальна комісія для перевірки використання майна, у котру ввійдуть представники парламенту, профспілок, уряду і Федерації роботодавців.

Стоян також нагадав, що ФПУ поширила заяву, у тому числі на адресу міжнародних профспілкових організацій, про намір держави націоналізувати майно профспілок, що знаходиться в її віданні.

"Мораторій зовсім не означає націоналізацію або повернення державі - це заборона на певний час на продаж цього майна, передачу в оренду", - підкреслив він.

Депутат також заявив, що за 2005-2006 рік ФПУ продала 34 майнових комплекси санаторно-курортного і туристичного призначення, і визначила до продажу ще 28 об'єктів.

"Українська Правда" з посиланням на "Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!