Глава НБУ: "Щоб стояла гривня круто від Москви і до Бейрута"

Понеділок, 12 лютого 2007, 16:53

Незабаром гривня буде повністю конвертованою валютою. У цьому не сумнівається заступник голови Національного банку Олександр Савченко, а глава НБУ Володимир Стельмах кілька років тому навіть вірш написав про конвертацію гривни: "Щоб стояла гривня круто від Москви і до Бейрута".

Як повідомив Савченко в інтерв'ю ЛігаБізнесІнформ, НБУ готовий дуже швидко розробити всі нормативні документи, але конвертованість залежить не тільки від НБУ, але й від стану економіки, а також економічної політики країни.

Повинні бути передумови, політична та економічна стабільність.

"В принципі, у нас всі передумови для конвертованості є: платіжний баланс дуже гарний, золотовалютні резерви ростуть, економіка росте й обов'язково потрібно порушувати питання про конвертованості валюти. Вона в нас і так конвертована по поточних операціях, залишилися тільки капітальні операції", - додав він.

Реклама:

Савченко думає, що є всі передумови для того, щоб до 2010-му гривня стала конвертованою валютою. Але рішення це буде приймати правління НБУ разом з урядом. Поки це - прогноз.

Коментуючи намір Росії незабаром конвертувати рубль, Савченко відзначив, що де-юре рубль - конвертована валюта. Де-факто він стане повністю конвертованим, коли рублем почнуть користуватися інші держави, громадяни й корпорації інших держав.

"Ми тільки "за". Чим більше гарних валют є на ринку, тим краще, тим менше ризиків ми будемо мати при розміщенні своїх золотовалютних резервів", - пояснив заступник голови НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!