Експерти пророкують поглинення України Росією

Понеділок, 12 лютого 2007, 20:33

Державні холдинги, які формуються в Росії, в сфері енергетики й оборонної промисловості будуть намагатися зайти в Україну.

Таку думку висловив в інтерв'ю журналу "Профіль" виконавчий директор Інституту системного моделювання Сергій Дьяченко.

"У Росії формуються дуже могутні державні холдинги в галузі енергетики, оборонної промисловості і т.д. По суті, це ті ж транснаціональні корпорації... І вони однозначно будуть заходити або намагатися зайти в Україну", - відзначив експерт.

За його словами, варто очікувати спроб приватизації росіянами українських оборонних підприємств або "Укртелекому".

Реклама:

"Такі заводи, як "Південмаш", "Мотор-Січ" й інші, росіяни будуть намагатися включити у свої технологічні ланцюжки", - уточнив Дьяченко.

"По суті, Росія пропонує Україні вибір: або вона в найближчі роки стає її близьким технологічним і політичним партнером, або відносини з нею переводяться в площину відносин з іншими незалежними економічними партнерами. І ціна на газ монополіста, яким є Росія, буде тоді зовсім іншою", - впевнений експерт.

Експерт звернув увагу, що в Донецьку, Дніпропетровську, Кривому Розі, - там, де розташовані великі металургійні підприємства, основа експортного потенціалу України, міськгази перейшли до російського олігарха Віктора Вєксєльбєрга.

"Вони (ці підприємства) сидять на російському газі. А тепер у росіян і вентиль від газу не тільки на кордоні з Україною, але й у самих промислово розвинених українських регіонах", - пояснив Дьяченко.

При цьому він не вбачає в ситуації, що створилася, загроз національній безпеці України.

"Російський бізнес був, є і буде дуже серйозним гравцем на внутрішньому українському газовому ринку. Я б не говорив, що Вєксєльбєрг у цьому випадку переслідує якісь політичні цілі. Але купівля чотирьох міськгазів дозволить йому впливати на економічну і на політичну ситуацію в Україні. Тепер він, як впливова людина в регіоні, може йти до губернатора й розмовляти про купівлю якихось інших підприємств. Тепер, щоб не відключали ТЕЦ за несплату, будуть дзвонити йому або його людям", - упевнений виконавчий директор Інституту системного моделювання.

Виконавчий директор Інституту системного моделювання Дьяченко працював начальником інформаційно-аналітичного управління Мінпаливенерго, головою наглядової ради "Харківміськгазу", був помічником секретаря РНБОУ, коли цю посаду займав Володимир Горбулін, працював у Кабінеті Міністрів і Секретаріаті Президента.

Обком

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!