"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тарута розповів, як вони пропонували Ющенку купити "Ітеру"

Четвер, 1 лютого 2007, 18:39

Керівник "Індустріального союзу Донбасу" Сергій Тарута заявляє, що вони пропонували президенту Віктору Ющенку створити консорціум з Росією на вигідних умовах.

Про це Тарута розповів журналістам, відповідаючи на питання про створення газо-транспортного консорціуму.

"Якби я керував компанією Україна – а держава, це, по суті, компанія – я був би абсолютно не проти зробити альянс із Росією. Що таке газова труба? Вона нікуди не подінеться з України. Але ми зацікавлені, щоб вона була максимально завантажена", - сказав Тарута.

Він розповів, що під час газової кризи 2005 року виступив із пропозицією: "Один з варіантів, який ми пропонували президенту Ющенку – домовиться з Путіним, одержати добро на придбання компанії "Ітера" або іншої компанії, яка видобуває в Росії 30 мільярдів кубів газу, отримувати власний газ, вирішити питання транзиту і зняти цю тему раз і назавжди".

Реклама:

За словами Тарути, росіяни були б готові на такий крок: "У нас була більш виграшна позиція, у нас немає зобов'язань перед третіми країнами".

Однак, за словами Тарути, взимку 2006 року була укладена тристороння угода між "Нафтогазом", "Газпромом" і "РосУкрЕнерго". "Зробили це всупереч міжурядовій угоді до 2011 року, де були залізобетонно зафіксовані ціни й обсяги газу", - додав Тарута.

"Усі думали, що підвищення цін на газ торкнеться тільки олігархів – а це торкнулося всієї країни", - зазначив він.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!