Москва сприймає дії Мінська як оголошення торговельної війни

Вівторок, 9 січня 2007, 14:31

Рішення керівництва Бєларусі встановити мита за прокачування нафти по нафтопроводах країни означає й оголошення Москві торговельної війни. Така думка голови комітету Ради Федерації по міжнародних справах РФ Міхаіла Маргєлова.

В інтерв'ю РІА "Новини" у вівторок сенатор нагадав, що протягом тривалого часу Росія продавала Бєларусі природний газ за низькою ціною.

"Але варто було відмовитися від цього, як Мінськ оголосив Москві торговельну війну", - сказав він.

З 1 січня 2007 року російські нафтові компанії повинні будуть сплачувати експортне мито при поставках нафти в Бєларусь. У відповідь Білоруський державний концерн з нафти та хімії ("Бєлнєфтєхім"), до складу якого входить більше 50 організацій, призупинили укладені на 2007 рік контракти з російськими нафтовими компаніями на поставку нафти.

Реклама:

На початку грудня глава уряду РФ Міхаіл Фрадков підписав постанову, відповідно до якого поставки нафти в Бєларусь будуть обкладати вивізним митом, як і для країн, що не входять у Митний союз.

З 1999 року, коли Росія й Бєларусь підписали документ про державотворення, російська нафта, як й інша продукція, поставлялася сусідам безмитно й відповідно коштувала споживачам (нафтопереробним заводам) дешевше.

Тепер вона буде коштувати їм дорожче як мінімум на 180,7 дол. за тонну - саме така ставка мита установлена урядом для експорту сирої нафти й буде діяти до 1 лютого.

Своє рішення російська сторона пояснила тим, що Бєларусь розірвала міжурядову угоду, по якому 85% мита на експорт, зокрема, нафтопродуктів, зроблених у Білорусії з російської сировини, повинні бути зараховані в російський бюджет, і лише 15% - у бюджет Бєларусі.

Маргєлов підкреслив, що керівництво Бєларусі використає в цій війні різні методи, які мало схожі на ринкові відносини.

"Справді, митний збір із транзитних товарів, тим більше, із нафти, що прокачується, не стягується з кінця феодальної роздробленості Європи", - підкреслив голова комітету.

На думку Маргєлова, що відбувається зайвий раз говорить про те, що дружба "з недемократичними правителями міцної бути не може". "Ця дружба, крім репутаційного збитку, нічого не дає", - уважає він.

На думку Маргєлова, такі правителі дружать "в одну сторону" й експлуатують своїх друзів заради міцності своєї влади.

У зв'язку із цим російський сенатор висловився за зміцнення відносин не з керівництвом Бєларусі, а із самим білоруським народом.

"Нинішні торговельні непорозуміння - усього лише чергове в російсько-білоруських відносинах підтвердження цього судження", - додав Маргєлов.

Ліга

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!