"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські авіаперевізники загрожують припинити всі польоти

Середа, 31 січня 2007, 10:25

У вівторок, 30 січня, найбільші українські авіакомпанії "Аеросвіт" і "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) заявили про можливе припинення польотів у всіх напрямках з 1 лютого.

Причиною компанії називають підвищення цін на паливо на 20%, повідомляє proUA з посиланням на "Коммерсант-Украина".

За даними авіакомпаній, середньозважена світова ціна на авіапаливо на лютий становить 560-570 дол. за тонну.

Однак основні постачальники авіаційного палива для авіакомпаній МАУ й "Аеросвіт" - компанії "КРЕБО" (ЗАТ "Укртатнафта") і "Авіа Ойл" (ПІІ "ЛУКОЙЛ Україна") - планують продавати своє паливо на 20% дорожче.

Керівництво авіакомпаній заявило про критичну ситуацію, що склалася з поставками палива для заправлення їхніх літаків в аеропорті Бориспіль.

Реклама:

"Станом на сьогоднішній день у нас немає контракту з паливними компаніями, а укладений раніше минає наприкінці цього місяця", - сказав генеральний директор "Аеросвіту" Аарон Майберг.

За його словами, учорашня нарада в Міністерстві транспорту й зв'язку між авіакомпаніями й постачальниками палива не призвела ні до яких домовленостей - ціни як і раніше збираються підвищити.

За словами президента МАУ Юрія Мірошникова, компанії не зможуть купувати паливо по заявленій постачальниками ціні, тому що це призведе до багатомільйонних збитків (за підрахунках МАУ, у 2007 році компанія може втратити більше 35 млн. грн).

"Якщо не втрутиться уряд, цілком можливо, що абсолютно всі авіарейси нашої компанії будуть зупинені - як внутрішні, так і міжнародні", - розповів він.

Про можливу зупинку авіарейсів очолюваної їм компанії заявив і Майберг.

Постачальники палива заяви авіаперевізників коментувати відмовилися.

"КРЕБО" і "Авіа Ойл" є монополістами по заправленню літаків в аеропорті Бориспіль. МАУ купує в Борисполі на місяць від 3 до 5 тис. тонн палива, а "Аеросвіт" - від 6 до 10 тис. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!