"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Windows "Vista" офіційно надійшла в продаж

Вівторок, 30 січня 2007, 20:28 -

У вівторок, 30 січня, офіційно починаються продажі нової операційної системи (ОС) Microsoft Windows "Vista".

Виробники комп'ютерного обладнання сподіваються, що підвищені вимоги нової ОС до потужності комп'ютера призведуть до росту продажів комплектуючих і подорожчанню комп'ютерів.

Розробники програмного забезпечення, напроти, від появи "Vista" нічого доброго не чекають, звинувачуючи американську корпорацію у видавлюванні конкурентів з ринку.

Виробники комп'ютерів одержали нову ОС від Microsoft ще в листопаді 2006 року, однак звичайні користувачі зможуть купити програму тільки з 30 січня.

Реклама:

Абсолютно безкоштовні піратські копії нової ОС уже з'явилися в інтернеті ще з осені 2006 року, а на вулицях китайського Шанхаю неліцензійну копію можна придбати за 1 євро.

За словами виконавчого директора американської корпорації Стіва Балмера, до кінця 2007 року на нову систему, пакет офісних додатків "Office 2007" або серверне програмне забезпечення від Microsoft перейдуть більше 200 млн. користувачів по всьому світу.

А за оцінками аналітичної компанії IDC, в 2007 році на 90% продані у світі ПК буде вже предустановлена "Vista".

За оцінками Gartner, "Vista" буде встановлена лише на 58% ПК, які будуть продані в 2007 році.

До презентації ОС, на розробку якої Microsoft витратила п'ять років, конкуренти корпорації підготували нову скаргу.

Компанії IBM, Sun Microsystems, Adobe, Corel, Oracle, RealNetworks, Red Hat, Linspire і Opera під егідою комітету взаємодіючих систем ЄС (ECIS) звернулися в Єврокомісію зі скаргою на Microsoft, звинувативши останню у видавлюванні конкурентів з ринку.

Претензії розробників програм пов'язані з тим, що Microsoft використовує ряд закритих стандартів, які обмежують можливості незалежних творців програм.

Єврокомісія розглядає скаргу компаній, і експерти вважають, що, швидше за все, Microsoft загрожує черговий багатомільйонний штраф.

Однак фахівці впевнені, що американської корпорації із квартальним оборотом в 12 млрд. доларів, яка контролює 90% ринку операційних систем Європи, нічого не загрожує. Боротися з Microsoft поки що неможливо.

"NEWSru.com"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: