"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Профспілковий бунт на вугільному "кораблі" Ахметова

Четвер, 25 січня 2007, 17:35
Марксистсько-ленінська риторика знову направлена проти великого капіталу. На цей раз українські шахтарські профспілки, котрі виступають за збільшення шахтарських зарплат, натякають, що Ринат Ахметов, володар підприємства "Павлоградвугілля", експлуатує людей.

Сезон полювання за зарплатнею

9 січня 2007 р. черговий "сезон" страйків відкрила Незалежна профспілка гірників Донбасу (НПГД) на державному шахтоуправлінні "Донбас". Потім, вже в середині січня естафету шахтарських хвилювань підхопила Профспілка працівників вугільної промисловості (ППВП) на ВАТ "Павлоградвугілля".

19 січня заступник голови ЦК ППВП, голова Дніпропетровської територіальної організації ППВП Сергій Юнак виступив із різкою критикою керівництва і власника "Павлоградвугілля". Нагадаємо, підприємство займає ключову позицію серед вуглевидобувних активів компанії "Донбасская Топлівно-Енергетіческая компанія" (ДТЕК), що належить Ринату Ахметову, депутату від Партії Регіонів, найбагатшій людині України.

Сергій Юнак ремствував з приводу відсутності уваги до профспілок з боку дирекції компанії і побажав сісти за стіл переговорів із власником ВАТ Ринатом Ахметовим.

Реклама:

Пікантності ситуації додає той факт, що сам Сергій Юнак, є однопартійцем власника "Павлоградвугілля", а також депутатом Дніпропетровської облради від Партії Регіонів.

За словами профспілкового босса, власник, що прийшов у Західний Донбас (тобто Ахметов), "намагається, насамперед, збільшити свої прибутки за рахунок відкритої експлуатації робітників найманої праці"; затягує ухвалення колективного договору на 2007 р.", недостатньо інвестує; не бажає підвищувати середню заробітну плату, що сьогодні "складає 2178 грн., а має бути – не менше 4500 грн.". Керівництво ВАТ "Павлоградвугілля", на думку Юнака, не хоче вести будь-які конструктивні переговори з ППВП.

Повстання кишенькових профспілок?

Нестандартність ситуації полягає у тому, що ППВП не входить до числа незалежних профспілок, яким зазвичай властива така різка критика на адресу власників шахт.

Ця організація відноситься до тих профспілок, що зосталися у спадщину шахтам з часів СРСР. Їм, м'яко кажучи, радикалізм невластивий.

Так що ж могло викликати таку бурю гніву з боку політичного "соратника" Рината Ахметова?

Спочатку "ЕП" спробувала дізнатись про це у самого Сергія Юнака, але, на жаль, виявилось, що лідер Дніпропетровської організації ППВП зараз знаходиться на лікарняному.

Тому "ЕП" вирішила довідатися, що думають з цього приводу лідери незалежних профспілок, що також представлені на ВАТ "Павлоградвугілля". Як з'ясувалося, на їхню думку, вимоги ППВП є обґрунтованими лише частково.

"З 1 грудня 2006 р. і з 1 лютого 2007 р. в Україні підвищилася мінімальна заробітна платня, на основі якої розраховується зарплата шахтарів, – каже голова Обласного об'єднання незалежних профспілок гірників Західного Донбасу Віктор Грек. – Природно, що після цього керівництво підприємства мало підвищити зарплату шахтарям, однак цього не сталось".

Що ж до колективного договору, то, за словами Грека, він дійсно не підписаний, однак керівництво "Павлоградвугілля" ні яким чином не відмовлялося від переговорів у цій справі і взяло до відома всі зауваження профспілок.

"Ухвалення колективної угоди – дуже тривалий і складний процес, пов'язаний з величезними фінансовими витратами для власника, – говорить Грек. – Тому для його остаточного оформлення, на жаль, потрібно значно більше часу, ніж нам хотілося б".

Те, що керівництво "Павлоградвугілля" не ухиляється від співпраці із профспілками підтвердив і голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

"Якщо раніше все робилося, аби знищити незалежні профспілки, то зараз власник однаково працює з усіма, що є на підприємстві. – говорить він. – Тобто вже немає такого, щоб преференції надавалися "старим" профспілкам".

Незвичайність різкої заяви "регіонівської" профспілки підкреслює і та обставина, що коли на початку 2005 р. йшлося про реприватизацію "Павлоградвугілля", сам Юнак, виступав проти неї, і говорив, що у ППВП немає жодних претензій до приватного власника, зокрема щодо інвестицій та соціальної сфери.

Цю ж позицію підтвердив і у своєму інтерв'ю газеті "Дєло" від 28 липня 2006 р. голова ППВП Віктор Турманов, який, до речі, теж є членом Партії регіонів.

"Нові власники (ВАТ "Павлоградвугілля", – "ЕП") вкладають серйозні кошти в розвиток підприємства. А найголовніше, що робітники задоволені соціальною політикою власників", – сказав тоді Турманов.

Тож з приводу того, що насправді сталося у павлоградських вугільних профспілках, можна висунути кілька версій.

Перша, і найпростіша, – ситуація на "Павлоградвугіллі" останнім часом дуже погіршилася, і ППВП вирішила за будь-що її виправити. Це цілком можливо, але зважаючи на однакове політичне забарвлення невдоволених профспілок та власників "Павлоградвугілля", здається навряд чи можливою ситуація, коли політичні однодумці підуть проти свого найбагатшого партійного спонсора.

Друга версія ґрунтується на тому, що виник локальний конфлікт дніпропетровською організації ППВП з нинішнім керівництвом "Павлоградвугілля". Тож можна припустити, що сьогодні дирекція компанії просто перестала приділяти належну увагу ППВП, що й стало приводом для обурення деяких регіональних лідерів.

Як вже говорилося, Михайло Волинець зазначив, що сьогоднішнє керівництво "Павлоградвугілля" однаково ставиться до всіх профспілок, що присутні на підприємстві. Тобто і до "однопартійного" ППВП, і до незалежної профспілки.

Профспілкові босси хочуть їсти

Деякі експерти не виключають, що за цією атакою може стояти якесь бізнес-угрупування.

Як вважає консультант криворізького "Фінансово-консалтингового центру" Сергій Капустін, за декількома ознаками на роль цього таємного заступника може претендувати група "Приват".

"З огляду на те, що різку заяву на адресу керівництва підприємства зробило саме дніпропетровське відділення профспілки, можна припустити, що в цьому може бути зацікавлена найвпливовіша в цьому регіон бізнес-група "Приват" – вважає Капустін.

На думку експерта, такий випад може бути відповіддю Ігоря Коломойського на жорстку політику, що проводить стосовно нього уряд та компанія СКМ, власником якої є Ахметов.

Відомо, що наприкінці минулого року із керівництва Криворізького залізорудного комбінату менеджери від СКМ "випхали" людей Коломойського.

Якщо ж відкинути цю версію і вважати, що "Приват" ніяк не причетний до цієї справи, то видається можливим, що у профспілках Партії регіонів намічається розкол. Наслідком якого може бути створення нової "незалежної", але все-таки лояльної до "регіоналів" профспілки.

У цьому контексті цілком логічним виглядає бажання Сергія Юнака вести переговори не з дирекцією "Павлоградвугілля", а напряму з його власником Ринатом Ахметовим. Адже особисте знайомство з "зіркою" донецького бізнесу відкриває великі перспективи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!