Українські покупці золота дуже ризикують

Середа, 24 січня 2007, 10:21

Діюча в Україні система державного пробірного контролю не забезпечує повномасштабного контролю за діяльністю суб'єктів підприємницької діяльності і якістю вироблених ними ювелірних і побутових виробів з дорогоцінних металів, повідомиляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-служба Рахункової палати.

"Надання права (на законодавчому рівні - ІФ) всім суб'єктам підприємницької діяльності, що має в цей час акредитовану у встановленому порядку лабораторію, самостійно здійснювати таврування своєї продукції державним пробірним клеймом може привести до руйнування всієї системи державного пробірного контролю над виготовленням ювелірних виробів і створенню передумов до масової появи на ринку ювелірних виробів неякісної продукції", - відзначається в прес-релізі з посиланням на голову Рахункової палати Валентина Симоненко.

У прес-релізі вказується, що Кабінет міністрів України в 1998 році визначив чотири підприємства, що мають право ставити на своїй продукції державне пробірне клеймо, і відтоді більше таких рішень не приймав. У той же час, за даними Рахункової палати, на сьогодні, відповідно до реєстру атестованих (акредитованих) Держстандартом в Україні лабораторій, уже діють 49 таких лабораторій.

"У результаті потерпілими від цього стануть сотні тисяч громадян України. І це тим більше реально при нинішніх умовах, коли рівень охоплених контрольними перевірками органів державного пробірного контролю суб'єктів підприємництва щодо дотримання порядку проведення операцій з дорогоцінними металами постійно знижується", - підкреслюється в прес-релізі з посиланням на результати аудита діяльності Державної пробірної служби.

Реклама:

При цьому, за даними Рахункової палати, рівень охоплення обов'язковим тавруванням виробів з дорогоцінних металів казенними підприємствами пробірного контролю, внаслідок надання права на здійснення таких операцій окремим суб'єктам господарювання, становить лише 70-75%.

Аудитори Рахункової палати також відзначають, що контрольна діяльність Міністерства фінансів України в цій сфері є неефективною: в 2005-2006 р. залишилися не розглянутими 38 подань Державної пробірної служби щодо анулювання ліцензій суб'єктам господарювання за порушення вимог законодавства.

Як повідомляється в прес-релізі, Рахункова палата запропонувала Верховній Раді вдосконалити законодавство в цій сфері, зокрема, розглянути доцільність подальшого існування права для окремих суб'єктів господарювання ставити державне пробірне клеймо на ювелірні вироби.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!