Норвегія хоче помірятись з Росією нафтогазовими "мускулами"

Понеділок, 22 січня 2007, 14:28

Норвезька нафтогазова компанія, створювана на базі Statoil і Hydro, буде прагнути збільшувати постачання енергоресурсів у країни континентальної Європи та конкурувати в цій області з Росією, пише в понеділок британська The Financial Times.

За словами глави Statoil Хелге Лунда, що очолить об'єднану компанію, Норвегія має намір стати надійним постачальником енергоресурсів у європейські країни.

"Ми будемо прагнути поставляти більше газу до Європи та США протягом наступних 10 років", - сказав Лунд.

За прогнозами, видобуток нафти в Норвегії буде зростати до 2011 року, а потім очікується його спад, виробництво газу буде зростати аж до 2013 року.

Реклама:

В даний час Норвегія забезпечує близько 15% енергоспоживання країн Західної Європи. Зокрема, Норвегія поставляє 30% природного газу, споживаного в Німеччині і Франції, а з введенням до експлуатації нових родовищ буде поставляти 15-20% газу, споживаного у Великобританії.

Газета зазначає, що плани Норвегії по розширенню своєї присутності на енергетичному ринку Європи можуть викликати непрості переговори з Росією, що стає все більш агресивною у своїй енергетичній політиці.

За оцінками норвезьких учених, ресурси норвезького континентального шельфу можуть виявитися більше, ніж вважається на даний час, при цьому основні нерозвідані запаси знаходяться в Баренцевому морі поблизу кордону з Росією.

Територіальна суперечка між Росією та Норвегією з приводу ділянки Баренцева моря, котру називають "сірою зоною", дотепер не вирішена. За оцінками учених, запаси цієї ділянки можуть складати 29% усіх нерозвіданих запасів Норвегії.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!