"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Макіївці газ будуть подавати по картках

П'ятниця, 19 січня 2007, 12:08

У рамках експериментальної урядової програми економії енергії у двох районах міста Макіївки Донецької області будуть впроваджені принципово нові лічильники газу.

Зокрема, як розповів заступник голови правління "Макіївкагазу" Сергій Бондаренко, лічильники будуть оснащені пристроєм для читання електронних карт.

У рамках експериментальної урядової програми економії енергії у двох районах міста Макіївки Донецької області будуть впроваджені принципово нові лічильники газу. Попередньо доведеться в будь-якому банку заплатити необхідну суму та з квитанцією прийти в офіс Макіївського міськгазу. Тут інформація буде перенесена на чіп-карту.

Разом з тим, Бондаренко відзначає, що у випадку забудькуватості або неуважності жителів, вони не залишаться без газу. Оскільки, відзначає він, прилад дозволяє абонентові стежити за кількістю використаного газу й залишком засобів.

Реклама:

Крім того, система газопостачання не відключається негайно після обнуління чіпа-карти.

Споживачу, розповів Бондаренко, дається певний кредит, у свою чергу, лічильник попередить абонента про те, що необхідно терміново заплатити за газ, і в нього буде досить часу, щоб внести чергову передоплату.

Стати хронічним боржником нова система обліку нікому не дозволить, оскільки після нетривалого періоду користування газом у кредит кран перекривається. Поновлення можливо лише після оплати.

Разом з тим, Бондаренко не знає, коли почнеться експлуатація нових приладів обліку й контролю.

"На сьогодні таких лічильників навіть на території України немає, не те, що в Макіївці", - зізнався він.

При цьому він повідомив, що його підприємство замовило близько 2 тис. лічильників у київської фірми "Октавіс", яка, швидше за все, буде ввозити їх з-за кордону.

Вартість одного лічильника становить близько 1 тис. грн. Ще в 600-1000 грн. (залежно від стану газорозподільних мереж у квартирі) обійдеться монтаж.

proUA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!