Лукашенко пророкує Бєларусі "важкі часи"

П'ятниця, 19 січня 2007, 16:34 -

Бєларусь чекають важкі часи в найближчі три-чотири роки через те, що країна не буде більше одержувати дешевих енергоресурсів. Про це сказав у п'ятницю президент Олександр Лукашенко.

"Нові умови господарювання, у яких опинилася наша країна, дають усім нам більш високі вимоги... Найближчі три-чотири року - це буде непростий час, але ми повинні вистояти", - сказав Лукашенко.

Авторитарний лідер зумів, як вважають аналітики, набрати політичні дивіденди в сутичці з російським президентом Владіміром Путіним, як захисник суверенітету.

Ціни зросли не настільки високо, як того б бажав Кремль, котрий до того ж пообіцяв продовжити поставляти адміністрації Лукашенко "прямі або приховані" субсидії, оцінювані в 6 млрд. дол. щорічно і складову базу для зростання білоруської економіки та соціальної стабільності.

Реклама:

"Дешевих нафти і газу нам ніхто не дасть. Навіть найближчі та рідні країни, наші союзники. Але це не означає, що керівництво країни перестане боротися за більш дешеві ресурси. У біді вас керівництво країни, уряд ніколи не кидав і не кине", - сказав президент.

Також Лукашенко сказав, що на найближчі п'ять років Бєларусь запланувала велику програму модернізації економіки, що передбачає відкриття 300 нових виробництв та переоснащення декількох сотень уже діючих. "Ми ні в якому разі не будемо зменшувати темпи", - сказав він.

Крім підвищення цін на енергоносії, Росія обмежила експорт білоруського цукру і не виключає зведення інших торговельних бар'єрів. Незалежні експерти побоюються прискорення інфляції слідом за різким подорожчанням імпортних енергоносіїв. Однак офіційний Мінськ відмовляється від заявлених до подорожчання планів зростання ВВП на майбутній рік на 9,0% і інфляції в межах 8,0%.

Ліга

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: