"Квадрат" київської квартири зріс ще на $26

Понеділок, 15 січня 2007, 18:03
Індекс вартості житла на вторинному ринку Києва за тиждень, з 1 по 8 січня 2006 року, зріс на 26 дол. за 1 кв. м - до 2330 дол. за 1 кв. м.

Про це повідомляє київська компанія "Канзас" з посиланням на висновки її аналітиків.

При цьому аналітики компанії відзначають низьку активність на вторинному ринку нерухомості столиці. Основну частку пропозицій займають дорогі квартири, тобто житло вище середнього класу.

За їхніми даними, протягом першого тижня січня істотних змін цін на вторинному ринку нерухомості не спостерігалося. Загальною тенденцією як і раніше залишається зростання цін.

Індекс цінового очікувння, що дозволяє оцінити динаміку цін, за минулий тиждень склав 1,1%, що свідчить про високу ймовірність подальшого зростання цін на вторинне житло в Києві.

Реклама:

Разом з тим аналітики прогнозують можливе зниження темпів зростання цін на вторинне житло в столиці у зв'язку з низькою активністю на ринку.

За даними компанії "Канзас", індекс прибутковості за грудень 2006 року склав 6,1%, що свідчить про підвищення вартості оренди житлової нерухомості Києва.

Раніше індекс вартості житла на вторинному ринку Києва з 25 грудня 2006 року по 1 січня 2007 року зріс на 16 дол. за 1 кв. м - до 2304 дол. за 1 кв. м.

Компанія "Канзас" уже більше року розраховує індекси нерухомості та аналізує їхню динаміку.

Зараз у базі даних, на підставі якої з травня 2005 року складаються графіки індексів Києва, знаходиться 138 тис. оголошень про продаж квартир.

Індекс вартості є індикатором поточного рівня цін на житло. Зростання або зниження цього показника слугує індикатором підвищення або зниження загального рівня цін на житло, а зміна ціни кожної окремої квартири є приблизно пропорційною зміні індексу вартості.

Індекс цінового очікування відбиває темпи зміни цін на ринку нерухомості. Значення індексу дозволяють уявити темпи приросту цін на найближчі періоди та слугують інструментом оцінки дій по вкладенню коштів. Зниження індексу до нуля означає стабілізацію ринку, а негативне значення означає чекання можливого зниження цін.

Індекс прибутковості дозволяє проводити моніторинг поточної прибутковості вкладень у нерухомість, не прибігаючи до самостійних обчислень. Індекс прибутковості розраховується як сума приросту вартості квартири за минулий місяць і місячний дохід від здачі квартири в оренду. Індекс прибутковості виражається у відсотках за місяць.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!