Фахівці Всесвітнього економічного форуму побоюються возз'єднання СРСР

Четвер, 11 січня 2007, 14:28

Республіки колишнього Радянського Союзу можуть знову ввійти в єдиний з Росією блок. Такий сценарій можливий, якщо ціна нафти зросте до оцінки 150 доларів за барель, йдеться в доповіді Всесвітнього економічного форуму, присвяченій глобальним ризикам 2007 року.

Викликати настільки рекордний зліт вартості вуглеводнів могуть атаки терористів.

Цілями зловмисників, приміром, можуть стати танкери в Малаккській протоці, через яку щорічно проходять близько 50 тисяч суден з майже половиною споживаних у світі вуглеводнів на борту.

У результаті росту цін видобувні країни спробують одержати більшу політичну вагу.

Реклама:

Росія може створити альянс із колишніми республіками СРСР, які відчувають найбільший дефіцит енергії. До них у першу чергу фахівці ВЕФ відносять Узбекистан, Вірменію й Грузію.

Експерти також прогнозують, що політичний блок сформує Венесуела, Болівія й ряд бідних країн Латинської Америки.

Крім того, імовірним представляється союз африканських експортерів природних ресурсів.

Фахівці ВЕФ також попереджають про те, що нинішній ріст світової економіки викликає в людей помилкове відчуття безпеки. Експерти закликають уряди запровадити нову посаду міністра по запобіганню загроз. Він повинен буде розробляти стратегію на випадок економічних й екологічних катастроф, а також терористичних атак, повідомляє газета The Telegraph.

За останній рік з 23 видів загроз, що стоять перед планетою, 15 тільки збільшилися. До них відноситься глобальна зміна клімату, імовірність виникнення пандемії грипу, раптове зростання цін на нафту й уповільнення глобалізації.

На думку ВЕФ, деякі із загроз здатні завдати шкоди світовій економіці в трильйон доларів. До того ж викликані ними негативні наслідки можуть накластися один на одного.

Програма моніторингу загроз стартувала в 2004 році після того, як експерти ВЕФ прийшли до висновку, що світове співтовариство не здатне адекватно реагувати на мінливу глобальну кон'юнктуру.

Lenta.ru

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!