ЧИ БУДЕ ОБВАЛ РИНКУ НЕРУХОМОСТІ?

Вівторок, 26 грудня 2006, 14:15 -

З 1 січня 2007 року більшість угод по нерухомості будуть заморожені, вважають експерти.

Відповідно до статті 11 Закону "Про податок на доходи фізичних осіб", який набуває чинності 1 січня 2007 року, всі угоди на ринку нерухомості будуть проводитися тільки за наявності документа про сплату податку на доходи фізичних осіб.

За новими правилами, при продажі квартири до 100 кв. м - платиться податок 1% від суми угоди, продавцям квартир з більшою площею доведеться викласти 5% за метри, що перевищують цей ліміт.

Та ж ставка податку буде застосовуватися до продавців, які проводять більше однієї угоди на рік.

Реклама:

"Важливо, що платити збори потрібно до самої угоди. Але ж вона може не відбутися. Процедур повернення цих коштів немає", - говорить приватний нотаріус Олександр Соколов.

Учасники ринку впевнені, що це зупинить угоди й спровокує обвал цін, оскільки ні продавці, ні покупці не захочуть платити нові податки.

"Якщо порахувати всі платежі - плата нотаріусу, пенсійний фонд, податок і плата ріелтору - виходить 10-12% від суми угоди. Це дуже багато", - говорить нотаріус.

"Ріелтори готуються до великих і затяжних канікул. Ринок зупиниться як мінімум на 3 місяці. Доки не введуть мораторій або ж скасують норми", - підтверджує юрисконсульт компанії "Укрінтекс" Світлана Бовсунівська.

Вона нагадала, що перша спроба запровадити такі правила була почата в 2004 році. Але тоді на окремі статті закону був накладено мораторій.

"Наші депутати - це найбільші власники нерухомості, у них по кілька квартир. Я впевнена, вони пролобіюють, щоб із введенням цього закону знову почекали", - припускає Бовсунівська.

Крім того, оператори ринку нерухомості пояснюють, відповідно до норм закону, з 1 січня нотаріуси будуть засвідчувати договори купівлі-продажу тільки за наявності оцінки вартості майна уповноваженим органом.

Однак прес-служба Міністерства юстиції 25 грудня заявила, що нові положення набудуть чинності з 1 січня обов'язково.

"Дело"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: