"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ВРУ обдарила НБУ політичною незалежністю

Четвер, 21 грудня 2006, 21:08

Верховна Рада прийняла в цілому Закон України "Про внесення змін у Закон України "Про Національний банк України", внесений Президентом. За таке рішення 21 грудня ввечері проголосували 254 народних депутати.

Закон спрямований на посилення політичної незалежності Національного банку й удосконалення роботи його співробітників, що повинно позитивно вплинути на стабільність гривні та на економіку країни в цілому.

Документ пропонує доповнити існуючий перелік підстав припинення повноважень члена Ради НБУ наступними пунктами: невідповідність діяльності члена Ради Національного банку вимогам закону або втрата їм "бездоганної ділової репутації", які визнані в судовому порядку; відсутність члена Ради НБУ без поважних причин на десятьох підряд засіданнях Ради НБУ.

Відповідно до закону, Голова НБУ не може бути членом політичних партій.

Реклама:

Голові НБУ, його заступникам, членам Правління НБУ й іншим службовцем забороняється входити до складу органів управління, бути акціонерами банків.

Документ передбачає збільшення строку перебування голови НБУ на своїй посаді з 5 до 7 років.

У той же час, він не визначає, який строк (5 або 7 років) буде виконувати свої повноваження особа, що очолювала НБУ на момент набрання законом чинності.

Ліга

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!