"Кнопкодави" продовжили мораторій на продаж землі ще на рік

Вівторок, 19 грудня 2006, 16:26

Верховна Рада заборонила продаж земель сільськогосподарського призначення з 1 січня 2008 року.

За закон про внесення змін до Земельного кодексу проголосували 354 депутатів з 436.

Закон підтримали 180 членів фракції Партії регіонів, 109 депутатів фракції БЮТ, 8 депутатів фракції "Наша Україна", 30 соціалістів та 21 комуніст. Відповідно до закону, до 1 січня 2008 року забороняється внесення права на земельну частку (пай) у статутні фонди господарчих товариств.

Крім того, до 1 січня 2008 року не допускається купівля-продаж земельних ділянок с/г призначення державної та комунальної власності, за винятком викупу їх для суспільних потреб.

Реклама:

Законом також не дозволяється до 1 січня 2008 року купівля-продаж або інший спосіб відчуження земельних ділянок, заміна цільового призначення використання земельних ділянок, що знаходяться у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільгоспвиробництва, земельних ділянок, виділених у натурі (на місцевості), власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого сільського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону.

Як повідомлялося, у червні поточного року учасники антикризової коаліції домовилися продовжити на один рік - до 1 січня 2008 року (існуючий мораторій діє до 1 січня 2007 року) - дію мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення та зняти його після розробки і реалізації комплексу заходів, що дозволяють функціонувати ринку землі.

Наприкінці 2004 року парламент продовжив до 1 січня 2007 року мораторій на купівлю-продаж земель сільгосппризначення, дія якого закінчувалося 1 січня 2005 року.

Раніше ряд народних депутатів Верховної Ради попереднього скликання виступив із пропозицією продовжити цей мораторій до 2012 року. У земельний фонд України входить 33 млн. га рілля, вартість яких, за підрахунками фахівців, складає більш ніж 300 млрд. грн.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!