Керівники "Газпрому" захотіли мільйонних бонусів під Новий рік

Понеділок, 18 грудня 2006, 14:12

Керівники "Газпрому" запропонували раді директорів компанії обговорити питання про матеріальне заохочення топ-менеджерів монополії. На опціонну програму вони просять 0,02% акцій концерну вартістю 55 мільйонів доларів, а на бонуси за підсумками 2006 року - 18 мільйонів доларів.

Співробітники "Газпрому" одержують премії за підсумками року, однак керівництво монополії намагається ввести систему бонусів й опціонів за західним зразком.

Півтора роки тому топ-менеджери "Газпрому" пропонували раді директорів виділити на трирічну опціонну програму для керівників компанії 0,025-0,06% акцій. Однак тоді чиновники відмовили їм.

Цінні папери пропонується розподілити між главою компанії Алєксєєм Міллєром, його замами, членами правління, начальниками департаментів і гендиректорами дочірніх компаній.

Реклама:

Кількість акцій для кожного керівника пропонується розрахувати на базі його зарплати.

Так, Алєксєй Міллєр через три роки може викупити 0,0013% акцій компанії за 2,8 мільйони доларів, що становить дві його річні зарплати.

Він одержить від "Газпрому" трирічну позику під заставу цих паперів. Повернувши його, він зможе розпоряджатися паперами. Якщо ж за три роки папери подешевшають, концерн зобов'язаний їх викупити за початковою ціною в 8,8 долара за акцію.

Крім того, "Газпром" хоче заохочувати ще й бонусами обсягом 90-110% річної зарплати.

За підсумками 2006 року компанія має намір виплатити співробітникам 18,2 мільйони доларів.

Варто відзначити, що глава Мінфіну Алєксєй Кудрін у жовтні вимагав обмежити ріст зарплат у природних монополіях, у тому числі й "Газпромі". Його тоді підтримав прем'єр-міністр Міхаіл Фрадков, який заявив, що зарплати в природних монополіях повинні погоджуватись з Мінфіном.

15 грудня американський інвестиційний банк Morgan Stanley заплатив своєму гендиректору Джону Меку 40 мільйонів доларів у якості преміальних. Це найбільша сума з тих, що коли-небудь виплачувалися топ-менеджерам Уолл-Стріту.

Lenta.ru

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!