Рудьковський піднімає залізничні тарифи на перевезення руди і нафти

Понеділок, 11 грудня 2006, 18:40

Міністерство транспорту та зв'язку має намір збільшити вартість залізничних внутрішніх та експортних перевезень руди, нафти та нафтопродуктів.

У зв’язку з чим підготувало відповідний проект наказу "Про затвердження коефіцієнтів до збірника тарифів".

Вартість залізничних внутрішніх та експортних перевезень руди буде збільшена на 43%, а нафти та нафтопродуктів - на 25%.

У документі, зокрема, пропонується збільшити коефіцієнт до тарифу на експорт та внутрішні перевезення руди і концентрату з 1,448 до 2,081, що призведе до підвищення вартості перевезень даної продукції на 43%.

Реклама:

При цьому коефіцієнт до тарифу на імпорт цієї продукції знижується на 20% - з 1,448 до 1,17.

Крім цього Мінтранс пропонує збільшити на 25% коефіцієнт до тарифу на експорт нафти та нафтопродуктів - з 2,615 до 3,27 для нафти і мазуту, з 3,986 до 4,983 для бензину і дизпалива.

Відповідно до пояснювальної записки до проекту наказу, ініціатива Мінтрансу викликана вимогами приведення законодавства України в сфері тарифної політики у відповідність з вимогами СОТ, тому в наказі зрівнюються тарифи на експортному, імпортному та внутрішнім повідомленнях.

Європейські виробники металу неодноразово заявляли, що українські металургійні заводи мають низьку ціну на залізничні експортні перевезення і тому одержують перевагу на їхньому ринку.

Українські металурги та нафтовики виступають проти підвищення тарифів.

Нагадаємо, 1 квітня 2005 року уряд своїм розпорядженням підвищив тарифи на вантажоперевезення в середньому на 50%. Це рішення було прийнято з ініціативи "Укрзалізниці" і аргументувалося необхідністю відповідати нормам СОТ.

16 червня 2005 року в зв'язку зі спадом виробництва в металургії Кабмін на три місяці ввів мораторій на підвищення тарифів на вантажоперевезення для металургійних підприємств.

1 жовтня 2005 року "Укрзалізниця" і Мінтранс запропонували підвищити тарифи на 10%, однак прийняття цього рішення було відкладене.

11 травня 2006 року Кабмін затвердив фінансовий план "Укрзалізниці" на 2006 рік. Голова адміністрації Василь Гладких заявив, що тарифи на вантажні перевезення повинні підвищуватися з урахуванням індексу інфляції - на 1-2% на місяць.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!