Європа не впевнена в надійності поставок газу з Росії

Середа, 4 жовтня 2006, 12:50

Європейські країни стурбовані майбутніми поставками газу з Росії через проблеми у відносинах останньої з Україною та Білоруссю.

Про це повідомив аналітик з оксфордського дослідницького інституту з енергетичних проблем Джонатан Стерн, передає Ліга.

До того ж він підкреслив, що енергетичні суперечки між Росією та країнами, через які російський газ надходить до Європи, не буде вирішено найближчим часом, що може призвести до перебоїв у поставках газу з Росії.

У січні 2006 року газова криза, коли Росія припинила поставки газу в Україну через цінові розбіжності, відбилася практично на всіх європейських країнах. Європа одержує чверть необхідного їй газу з Росії через газопроводи, що проходять по території України та Білорусі.

Реклама:

"Проблеми Росії з транзитними країнами носять переважно політичний та економічний характер і їх складно вирішити за короткий термін", - підкреслив Стерн.

"Протягом цього часу в Європі буде зберігатися напружена обстановка з приводу російського експорту газу, особливо у зимовий період", - додав він.

Минулого тижня Білорусь заявила про припинення відносин з Москвою, якщо Росія різко підніме ціни на газ. Російський газовий монополіст "Газпром" хоче підвищити ціни на газ для Білорусі в чотири рази наступного року.

"Газпром" повідомив, що підвищить ціни на газ, якщо Білорусь не послабить контроль над мережею газопроводів.

Для України ж, на думку Стерна, ціни на газ не зміняться наступного року. Дане рішення було прийнято, незважаючи на зростання цін на газ, який "Газпром" купує в Центральній Азії, що призвело до деякої непевності з приводу майбутніх переговорів щодо цінової політики.

У довгостроковій перспективі основним фактором можливої нестабільності поставок газу з Росії у Європу буде зростання внутрішнього попиту на паливо. Стерн повідомив, що до 2010 року внутрішній попит буде визначати обсяги російського газового експорту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!