Макуха не розуміє претензії Киргизстану щодо СОТ

Понеділок, 30 жовтня 2006, 18:43

Київ не визнає як державний борг заборгованість перед Киргизстаном, яка виникла в ході виходу з рублевої зони і висунуту Бішкеком у якості однієї з умов підписання протоколу щодо вступу України до СОТ.

"Ми не визнаємо, що це державний борг, але ми готові його врегулювати на рівні господарюючих суб'єктів, якщо такий взагалі існує", - заявив міністр економіки Володимир Макуха, передає Finance.ua.

За його словами, на сьогоднішній день жоден із суб'єктів господарювання Киргизстану не висував фінансових претензій українським підприємствам.

За словами міністра, розуміючи безперспективність даної вимоги, киргизська сторона висунула нову вимогу - скасування Україною імпортних мит для ряду киргизських товарів.

Реклама:

У цьому зв'язку Макуха зазначив, що через те, що між Україною та Киргизстаном уже діє угода про вільну торгівлю, дана вимога є "не зовсім зрозумілою українській стороні".

Разом з тим, Володимир Макуха підкреслив, що Україна буде продовжувати переговорний процес з Киргизстаном з надією досягти консенсусу зі спірних питань.

На початку червня в ході чергового засідання Робочої групи щодо вступу України до СОТ, яке проходило в Женеві, Киргизстан висунув вимогу знизити імпортні мита на аграрну продукцію. При цьому Киргизстан погодився винести за рамки переговорів питання про виплату боргу Україною в розмірі 27 млн. дол.

На думку заступника голови УРП "Собор", Максима Стріхи, "впертість Киргизстану в питанні врегулювання проблеми давнього украино-киргизського боргу обумовлено не так внутрішнім киргизським фактором, як впливом Кремля. І, на жаль, в українському уряді також є лобісти російських інтересів, котрі вміло маніпулюють "киргизським питанням".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!