Газ залишається політичним товаром для України

Середа, 25 жовтня 2006, 10:35

Газ для України був і залишається політичним товаром. Такі висновки роблять експерти, водночас критикуючи таємничу атмосферу, у якій знову відбуваються українсько-російські урядові переговори.

Прем‘єр Янукович після спілкування з главою російського уряду заявив, що Україна матиме наступного року газ по 130 доларів, повідомляє Німецька хвиля.

Щоправда, йому це стало відомо не від Фрадкова, а, як він сам висловився, "із телефонної розмови з Москвою".

Фрадков, у свою чергу, висловив побажання, щоб Київ не випереджав Москву зі вступом до СОТ.

Реклама:

Експерт Центру імені Разумкова Володимир Саприкін сумнівається, що 130 доларів за тисячу кубометрів є якоюсь привілейованою ціною. Він нагадує, що за цими ж тарифами купують російський газ Латвія, Литва та Естонія, які є членами Євросоюзу.

За словами Саприкіна, Москва ж вимагає певних поступок, зокрема, відновлення напрацювань Путіна, Шредера і Кучми щодо створення газотранспортного консорціуму.

Водночас, голова комітету Верховної Ради з питань ПЕК Микола Мартиненко в інтерв‘ю "Німецькій хвилі" піддав критиці атмосферу таємничості, у якій відбуваються переговори з росіянами. Він закликав до ринкових цін на газ і нагадав, що це сьогодні має місце із нафтою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!