"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Івченко не виключає, що Янукович здасть все що завгодно за "дешевий" газ

Понеділок, 23 жовтня 2006, 11:53

Екс-глава правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко не виключає, що переговірники з Росією від уряду Януковича з приводу поставок газу цілком можуть здавати національні інтереси.

"Я нічого про це не знаю. Але я не здивуюся, якщо це відповідає дійсності, судячи з дій переговірників з української сторони, котрі відповідають сьогодні за газові переговори", - так народний депутат від "Нашої України" прокоментував інформацію про те, що Росія нібито погодилася на ціну в 130 дол./1 тис. куб. м, якщо Київ погодиться на пакет умов, які включають як економічні, так і політичні вимоги Москви, передає Finance.ua.

Зокрема, за даними високопоставленого джерела в українському керівництві, в обмін на ціни Київ обіцяє Росії найближчим часом провести референдум щодо вступу до НАТО; не турбувати ЧФ РФ у Севастополі до 2017 р., як передбачено договором, та, можливо, пролонгувати договір; гарантувати збереження співробітництва з RosUkrEnergo на термін не менш ніж 5 років, як записано в договорі, і не ініціювати його перегляд.

"Наші переговірники відмовилися від туркменського контракту, який ми уклали на 2006 р. по 50 і по 60 дол./1 тис. куб. м. Українська сторона дозволила, щоб в односторонньому порядку піднялися закупівельні ціни на імпортний газ, всупереч тому, що було оговорено попередниками, - по 95 дол./ 1 тис. куб. м на 5 років", - зазначив Івченко.

Реклама:

Він також підкреслив, що в односторонньому порядку ніхто не може змінити ціну газу, як і ставку на транзит. "Якщо хтось в односторонньому порядку хоче змінити ціну (на газ), то повинно ставитися питання підвищення ціни транзиту", - підкреслив він.

"Сьогодні ми бачимо, що українська сторона поступається позиція за позицією, тому я не здивуюся, якщо відповідають дійсності умови з російської сторони, про які ви тільки що сказали. Я думаю, що українська сторона може здати і цю позицію".

Прийняття урядом цих умов може загрожувати Україні втратою енергетичної безпеки, резюмував екс-глава "Нафтогазу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!