Російські "лаборанти" знайшли отруту в латвійських шпротах

Понеділок, 23 жовтня 2006, 12:36

Россєльхознадзор заборонив ввіз до РФ шпрот та інших рибних консервів з ряду латвійських підприємств у зв'язку з виявленням у консервах підвищеного змісту бензопірену.

Латвійські виробники називають дії Россєльхознадзору протекціонізмом і побоюються, що заборона пошириться на всю рибну продукцію, передає www.kommersant.ru.

Офіційна причина заборони – виявлення в продукції цих підприємств підвищеної концентрації бензопірену. Ця речовина потрапляє в рибу в процесі копчення, у великій концентрації небезпечно для здоров'я людини.

Як пояснили в калінінградському управлінні Россєльхознадзору, бензопірен виявлено у ході перевірок, проведених в області. "Було досліджено 15 проб рибних консервів з копченої риби – шпротний паштет, шпроти в олії, салака копчена, ризькі шпроти з цибулею, ризькі шпроти з часником. У восьми пробах встановлено перевищення гранично припустимого коефіцієнту бензопірену, що за російськими стандартами складає 0,001 мг/кг, у півтора-два рази",– повідомили у відомстві.

Латвійські виробники вважають, що дії Россєльхознадзору спрямовані на видавлювання прибалтійської продукції з російського ринку.

Реклама:

"За останні два роки російські компанії побудували в Калінінградській області чотири нових підприємства, які спеціалізуються на виробництві шпрот",– заявив один з великих імпортерів латвійських рибних консервів.– "Думаю, що заборону введено заради того, щоб очистити для них конкурентне поле".

Аналогічної думки дотримується і голова правління АТ "Бривайс Вильнис" Арнольд Бабріс: "На мою думку, це дута проблема, зміст бензопірену в шашлику або в курях-гриль на порядок вище. Потрібно з'їдати близько 3 кг шпротів на день, щоб нашкодити здоров'ю".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!