Бойко закликає відновити газовий проект, початий ще при Кучмі

Четвер, 19 жовтня 2006, 15:29

Розвиток співробітництва у сфері транспортування енергоносіїв може відбуватися в рамках газо-транспортного консорціуму, який має перспективи з урахуванням інтересів усіх сторін - України, Росії та Німеччині, повідомляє прес-служба Міністерства палива та енергетики з посиланням на міністра палива та енергетики Юрія Бойко.

"Ми розуміємо, що ініціатива повинна бути на нашій стороні, і цінуємо підтримку Німеччини", - сказав міністр у четвер у Києві в ході засідання українсько-німецької групи високого рівня, співголовою якої він є, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Україна транспортує 80% російського експорту газу в Європу. Найближчим часом ми плануємо розширити перелік послуг у даній сфері", - сказав міністр.

Співголова групи Берндт Пфаффенбах, державний секретар Федерального Міністерства економіки Німеччини, констатував, що початий із підписання тристоронньої угоди президентами Леонідом Кучмою, Владіміром Путіним і канцлером Герхардом Шредером проект ГТК не реалізується.

Реклама:

Бойко також висловив думку, що будівництво північного газопроводу з Росії до Німеччини не нашкодить інтересам України.

Як повідомлялося, Міжнародний газо-транспортний консорціум (ГТК) створено у 2002 році на паритетних засадах національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" і російським "Газпромом" для реалізації нових спільних проектів у сфері транспортування природного газу.

Російська сторона припускала, що консорціум створюється для керування існуючою ГТС України та реалізації нових спільних проектів у сфері транспортування природного газу, однак українська сторона наполягає, що мова може йти виключно про нові проекти.

Консорціум є замовником будівництва газопроводу Богородчани-Ужгород довжиною 240 км, який є ділянкою магістрального газопроводу Новопсков (Росія) - Ужгород (Україна). Його проектна потужність - 19 млрд. куб. м газу на рік.

Президент Віктор Ющенко на початку жовтня виступив за поновлення переговірної роботи із підключення до ГТК німецької сторони й участь партнерів з Німеччини у використанні українських підземних газових сховищ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!