Українські банки купуватимуть, але за менші суми

Вівторок, 17 жовтня 2006, 19:16

У найближчі два-три роки активність у сфері злиттів і поглинань у банківському секторі Центральної і Східної Європи, особливо в Росії й Україні, буде зростати.

Таку думку висловив незалежний аналітик Ярослав Пономаренко, передає Ліга.

Разом з тим, за його словами, очікувати такого ж зростання вартості українських кредитних і фінансових установ не варто.

"Великі банки вже продано, а переплачувати за середню і невелику, нехай навіть перспективну, установу інвестори навряд чи захочуть", - відзначає експерт.

Реклама:

За його словами, за останні кілька років українські фінустанови продавалися за завищеною в 2-2,5 рази вартістю.

Але це "цілком виправдано, адже в регіоні СНД, і в Україні зокрема - величезний потенціал для росту і навіть діюча кількість банків (166 на початок жовтня) не може повною мірою задовольнити потреби галузі, тому що багато банків - "кишенькові", які обслуговують одне-два підприємства з прив'язкою до загального "хазяїна".

Нагадаю, починаючи з осені 2005 року активізувався інтерес іноземних банків до українських. Серед останніх угод: у січні 2006 року російський "Внєшторгбанк" придбав 98% акцій АКБ "Мрія". У лютому поточного року один з найбільших європейських банків - італійський Banca Intesa - підписав угоду про купівлю 85,42% акцій "Укрсоцбанку". У квітні BNP Paribas (Франція) оголосив про закриття угоди по придбанню 51% акцій АКІБ "Укрсиббанк", а в травні угорський OTP Bank підписав угоду про покупку 100% акцій "Райффайзенбанк Україна", українського підрозділу австрійського Raiffeisen International.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!