"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Білорусія готова відмовитися від імпорту української електроенергії

Середа, 6 вересня 2006, 12:19

Білорусія готова замінити власною електроенергією імпорт із України у випадку підвищення цін на українську електроенергію в 2007 році.

Про це повідомив радник генерального директора концерну "Бєленерго" Володимир Кордуба, передає "Інтерфакс-Україна".

Він відзначив, що відповідно до укладеного на 2006 рік контракту Україна поставить у Білорусію до 2 млрд. 500 млн. кВт.г електроенергії на суму 52 млн. дол. з розрахунку 0,021 дол. за 1 кВт.г.

Однак недавно Київ заявив про готовність з майбутнього року підвищити для Білорусії ціни на 10-15% - до 0,0231-0,02415 дол. за 1 кВт.г.

Реклама:

У ході переговорів, що відбулися, білоруська сторона попередила, що в цьому випадку вона може відмовитися від імпорту.

"У випадку відмови від імпорту електроенергії з України Білорусія буде виробляти власну електроенергію", - сказав Кордуба, уточнивши, що в цей час обладнання республіканської енергосистеми дозволяє випускати до 45 млрд. кВт.г на рік.

"Сьогодні річний обсяг споживання електроенергії в республіці становить близько 36 млрд. кВт.г, а обсяг виробництва власної електроенергії - близько 33-34 млрд. кВт.г у рік", - відзначив радник глави концерну.

"Поки нам вигідніше імпортувати. Краще купувати готовий продукт, а не купувати газ і потім виробляти електроенергію", - сказав Кордуба.

У той же час Кордуба не уточнив, як буде розвиватися ситуація у випадку підвищення в 2007 році Росією цін на природний газ, який поставляється в Білорусію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!