Банкнота номіналом 500 грн. з'явиться в обігу вже в 2006 році

Понеділок, 4 вересня 2006, 15:36 -

Банкнота номіналом 500 грн. з'явиться в обігу ще цього року, повідомив виконавчий директор з питань готівково-грошового обігу Національного банку Олександр Толстой.

"Найближчим часом (ще цього року) ця банкнота з'явиться в обігу", - сказав банкір в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня", передає "Інтерфакс-Україна".

Він також повідомив, що питання про введення в масовий обіг монет номіналами 2, 5 і 10 грн. зараз вивчається фахівцями Нацбанку.

"Потреба в цих монетах безпосередньо пов'язана з розвитком мережі торгових автоматів, - пояснив Толстой. - У випадку економічної доцільності Національний банк розробить і організує виготовлення монет зазначених номіналів, і їхній обіг буде зростати пропорційно кількості торгових автоматів".

Реклама:

Банкір також відзначив, що НБУ вважав би за доцільне виведення із обігу монет з номіналом менше 10 копійок, оскільки виробництво цих монет збиткове.

На думку Міністерства економіки, у зв'язку з тим, що діючі ціни на товари і послуги формуються з округленням до 1 коп., вилучення із обігу монет дрібних номіналів може призвести до збільшення вартості товарів і до додаткових витрат підприємців на заміну програмного забезпечення реєстраторів розрахункових операцій, - повідомив Толстой.

Станом на 1 серпня поточного року в готівковому обігу країни знаходилося понад 1 млрд. 600 млн. банкнот і близько 5 млрд. 300 млн. монет.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: