Ми нічого не віддавали Росії за дешевий газ - Бойко

Четвер, 28 вересня 2006, 16:37

Україна не робила поступок за ціну на газ, що постачається з Росії, в розмірі 95 дол. за тисячу кубометрів, – повідомив Юрій Бойко під час брифінгу у Кабміні 28 вересня.

"Ми нічого не віддавали", - заявив він, передає прес-служба Мінпаливенерго.

За його словами, ціну для України обумовлюють стратегічне партнерство та ринкові механізми, задіяні на користь економік обох країн.

Юрій Бойко зазначив, що етапність переговорів щодо постачання газу в будь-яку країну складається з двох частин – ресурсної бази та цінової політики.

Реклама:

Міністр підкреслив, що принципових домовленостей із цих питань було досягнуто в Сочі під час зустрічі прем’єр-міністрів України та РФ: "Ми тільки оформили їх у вигляді контрактів".

"Ми дійсно вважаємо, що ціна на наступний рік буде нижчою, ніж у сусідів. Прем’єр-міністр має економічне обґрунтування цього процесу, він знає, якою буде ціна. Як тільки будуть завершені наші переговори із середньоазіатськими країнами, прем’єр-міністр озвучить ціну на базі наших розрахунків і принципових домовленостей, які ми маємо з керівництвом Російської Федерації та країнами Середньої Азії".

Юрій Бойко зауважив, що проблема перерозподілу ринку енергоносіїв є дуже важливою в світі.

"Тільки 30% енергоносіїв знаходиться на вільному ринку, 70% в тій чи іншій мірі знаходиться в національних компаніях країн які володіють ресурсом, і під впливом керівництва цих країн. Таким чином, питання володіння енергоносіями має не тільки економічне, а й політичне значення", - підкреслив урядовець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!