"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світовий банк розкритикував державні фінанси України

Середа, 27 вересня 2006, 14:34

Україна потребує інвестиції в обсязі до 100 млрд. дол. протягом 2006-2015 років.

Про це повідомив директор Світового банку (СБ) по Україні, Білорусі та Молдові Пол Бермінгем, представляючи сьогодні економічний звіт "Створення фіскального простору для економічного росту: огляд державних фінансів України", передає Ліга.

У той же час радник з економічних питань представництва СБ в Україні Мартін Райзер зазначив, що державний сектор України сьогодні "великий та неефективний". Так, за даними звіту, витрати держсектору у 2005 році складали 44% ВВП, при цьому на державні інвестиції у фізичний капітал було спрямовано лише 2,2% ВВП.

Райзер підкреслив, що в Україні потрібно перерозподілити бюджетні кошти, зменшивши частку трансфертів і державного споживання та збільшивши частку державних інвестицій. За його словами, те, що зараз називається державними інвестиціями, "більше схоже на субсидії підприємствам".

Реклама:

Радник повідомив, що в Україні високі граничні ставки податків, особливо у відношенні фонду заробітної плати. При цьому податкове навантаження розподілено нерівномірно. Уряд, за його словами, повинен створити можливості для зниження податків за допомогою заходів, спрямованих на ліквідацію податкових виключень та пільг, а також мотивувати до кращого виконання податкового законодавства, зробивши податкову систему "більш простою та справедливою".

У звіті Світового банку говориться, що державні кошти можуть бути загублені, якщо не буде удосконалено процес підготовки бюджетних капіталовкладень. За словами Мартіна Райзера, Україні варто більш обережно збільшувати державний борг, щоб "уникнути витиснення приватних інвестицій та створення макроекономічної напруги".

Він також підкреслив, що зовнішні та внутрішні запозичення, якими планується частково покривати дефіцит бюджету у 2007 році, не збільшать значно державний борг, оскільки "внутрішній валовий продукт також росте".

Райзер вважає, що основне питання, яке стоїть перед урядом України, полягає в тому, як ефективно використовувати ці запозичення.

Серед рекомендацій Світового банку - спрощення системи оподаткування, зміцнення адміністрування податків, що, у свою чергу, повинно полегшити реєстрацію та знизити витрати на збір податків.

Крім того, СБ пропонує впровадити реформу ПДВ для сільського господарства, а також скоротити податкові пільги та виключення. Що стосується державних витрат, то Світовий банк рекомендує підвищити пенсійний вік для жінок і ввести більш тверді критерії в призначенні мінімальної пенсії.

Крім того, на думку експертів СБ, в Україні потрібно поліпшити систему адресних соціальних пільг та соціальної допомоги, "щоб вони надходили тим, хто їх дійсно потребує", а також підвищити заробітні плати в державному секторі.

За словами Райзера, великі зарплати в Україні одержують ті , хто працює на приватних підприємствах, тоді як люди, зайняті в державному секторі, "змушені або іти, або хабарничати".

Він також відзначив необхідність поступової ліквідації субсидії у вугільній промисловості, а надалі - скорочення всіх інших субсидій та забезпечення більш твердої фінансової дисципліни на всіх державних підприємствах.

За оцінками Світового банку, ВВП у 2007-2010 роках в Україні буде складати 5,6%, у 2011-2015 - 4,6%. Такі дані базового сценарію росту ВВП. Що стосується консервативного сценарію, то зростання буде значно менше: 3% у 2007-2010 роках і 2,5% - у 2011-2015.

Планується, що огляд державних фінансів України буде обговорюватись на зустрічі експертів, яка відбудеться 28 вересня в Національному банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!