Нащадки американських рабів вимагають у банків мільярдні компенсації

Вівторок, 26 вересня 2006, 15:59

Фінансові гіганти JP Morgan Chase і Llоуd's of London на цьому тижні виступлять відповідачами в Апеляційному суді в Чикаго у справі про участь у работоргівлі в XIX столітті.

Активісти-афроамериканці намагаються стягнути з 18 компаній, серед яких також інвестиційний банк Lehman Brothers та тютюновий гігант RJ Reynolds, мільярди доларів компенсації, передає UABanker.

Представник позивачів Дедріа Фармер-Пелманн говорить, що міри приймаються для того, щоб з'ясувати правду про зв'язок корпорацій з рабовласництвом і домогтися реституції на користь нащадків поневолених африканців.

Справа за обвинуваченням найбільших компаній у фінансуванні работоргівлі тягнеться вже не перший рік. За цей час деякі компанії принесли вибачення за свою минулу причетність до діяльності рабовласників, але всі відмовляються від юридичної відповідальності.

Реклама:

Справа проти JP Morgan Chase пов'язана з операціями Citizen's Bank і Canal Bank у Луізіані.

Банки, що згодом увійшли до структури JP Morgan Chase, у XIX столітті прийняли більш 10 тис. рабів як заставу по позиках, більш тисячі осіб перейшли у власність кредиторів у зв'язку з невиконанням позичальниками своїх зобов'язань.

Страхову групу Llоуd's of London позивачі намагаються притягти до відповідальності у зв'язку з участю у страхуванні суден, що транспортували мільйони африканців в Америку. Торік подібний позов був відхилено, однак тепер правозахисники спробують домогтися перемоги в апеляційному суді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!