Чєрномирдін сподівається, що Бойко не буде затягувати з газо-транспортним консорціумом

Понеділок, 25 вересня 2006, 16:25

Посол РФ Віктор Черномирдін вважає, що газо-транспортний консорціум потрібний для впорядкування ситуації на газовому ринку.

"Щоб впорядкувати ринок і потрібні такі міжнародний структури, як консорціум", - повідомив він в інтерв'ю журналу "Народний депутат", передає "Інтерфакс-Україна".

"Ніхто не хоче платити завтра більше, ніж учора", - додав посол РФ і відзначив, що обсяги споживання не зменшаться, і ціни на світовому ринку теж не зменшаться.

Чєрномирдін вважає, що консорціум покликаний створити таку ситуацію, "щоб зміни умов на ринку не били по споживачах і не давили на постачальників, а діяли м'якше та зрозуміліше для всіх учасників товарообміну".

Реклама:

Посол відзначив, що необхідність консорціуму кілька років тому вже визнали і Україна, і Росія, і ряд західних споживачів.

Чєрномирдін підкреслив, що "газо-транспортна мережа - не вічний двигун, вона зношена, вимагає капітальних вкладень і додаткових газотранспортних гілок".

Він повідомив, що недавно рада засновників україно-російського консорціуму з управління та розвитку газотранспортної системи України вирішила провести в жовтні 2006 року своє чергове засідання.

Як відзначив посол, ділянка газопроводу Богородчани – Ужгород довжиною 234 км покликана в перспективі забезпечити додатково до 19 млрд. куб. м транзиту газу через українську територію.

За словами дипломата, терміни будівництва газопроводу оцінюються в 1,5 року. Раніше міністр палива та енергетики Юрій Бойко також повідомляв, що збори учасників газо-транспортного консорціуму (ГТК) заплановано на жовтень.

Як повідомлялося, після останнього засідання ради учасників ГТК в середині листопаду 2005 року, на якому його очолив тепер вже екс-міністр палива та енергетики Іван Плачков, українська сторона кілька разів ініціювала чергове його засідання, а наприкінці липня Мінпаливенерго звинуватило "Газпром" в уповільненні роботи ГТК.

Після зміни в Україні уряду 4 серпня новий міністр палива та енергетики Бойко вже тричі відвідував Росію для проведення переговорів по газовій темі.

ГТК було створено на паритетних засадах "Нафтогазом" та "Газпромом" у 2002 році.

Російська сторона припускала, що консорціум створюється для управління існуючою ГТС та реалізації нових спільних проектів у сфері транспортування природного газу, однак українська сторона наполягає, що мова може йти винятково про нові проекти.

Першочерговим завданням пропонується будівництво газопроводу Богородчани-Ужгород довжиною 240 км, що є частиною магістрального газопроводу Новопсков (Росія)-Ужгород (Україна). Його проектна потужність - 19 млрд. куб. м газу на рік, вартість проекту – близько 560 млн. дол. Трубопровід повинен пройти територєю Івано-Франківської та Закарпатської областей.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!