"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Прихід іноземного капіталу стимулюватиме консолідацію малих банків - НБУ

Четвер, 21 вересня 2006, 14:01

Прихід іноземного капіталу в банківську систему України стимулюватиме процес консолідації малих банків, вважає директор центру наукових досліджень Національного банку Володимир Міщенко.

"Прихід великого іноземного капіталу призведе до необхідності об'єднання окремих малих банків, але їхнє рішення буде обумовлено підвищенням рівня конкурентності", - повідомив він, виступаючи на щорічному національному форумі "Злиття та поглинання в Україні", що розпочав роботу у Києві 21 вересня, передає "Інтерфакс-Україна".

За оцінкою Міщенка, прихід іноземного капіталу поставить українські банки перед необхідністю підвищення рівня обслуговування клієнтів, зниження процентних ставок по кредитах, розширення спектру послуг, що в результаті призведе до підвищення довіри населення до банківської системи.

"Прихід банків з іноземним капіталом в цілому буде мати більше позитивних результатів, ніж негативних", - повідомив він, підкресливши при цьому, що завданням НБУ є не допустити на український банківський ринок несумлінних конкурентів.

Реклама:

За словами Володимира Міщенка, НБУ не розглядає консолідацію як самоціль і вважає, що на ринку є місце як для великих, так і для малих банків, зазначивши при цьому, що в малих банків більш високі, ніж у великих, показники нормативу адекватності капіталу і вони більш стійкі до ризиків у системі.

Так, банки третьої групи мають прибутковість активів 1,47%, тоді як банки першої і другої групи - 1,02% і 1,12% відповідно, інформував Міщенко.

Станом на 1 вересня, ліцензію НБУ на здійснення банківських операцій в Україні мали 166 банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!