Мороз пророкує "кінець усім", якщо землю почнуть продавати

Понеділок, 18 вересня 2006, 13:31

Глава парламенту виступає проти вільного продажу землі.

"Кінець усім нам і Вінницькій області, якщо ми землю пустимо у вільний обіг", - заявив Мороз у Вінниці, відповідаючи на заклик глави Барського району області Павла Марцинковського створити механізм, який дозволив би назвати землю ринковим товаром, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Спікер відзначив, що потрібно розробити механізм залучення інвестицій без продажу землі.

"Такі механізми діють в інших європейських країнах, коли земля, залишаючись у державній власності, може бути ринковим товаром", -
відзначив Мороз.

Як повідомлялося, наприкінці 2004 року Верховна Рада пролонгувала до 1 січня 2007 року мораторій на купівлю-продаж земель сільгосппризначення, дія якого закінчувалась 1 січня 2005 року.

Раніше ряд нардепів Верховної Ради попереднього скликання виступив з пропозицією продовжити до 2012 року цей мораторій.

Реклама:

У червні цього року нардепи Петро Симоненко, Олександр Ткаченко та Омелян Парубок запропонували парламенту продовжити до 2015 року мораторій на продаж земель сільгосппризначення. Відповідний законопроект зареєстровано у парламенті.

У пояснювальній записці до документу відзначається, що у випадку введення купівлі-продажу земель сільгосппризначення з 2007 року більшість земель буде придбано за демпінговими цінами.

Автори документу пов'язують це з тим, що на сьогодні не цілком сформована законодавча база, яка стосується ринку землі, а також не відпрацьований кадастр та оцінка земель.

У земельний фонд України входить 33 млн. га ріллі, вартість яких, за підрахунками фахівців, складає більш ніж 300 млрд. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!