Американці збираються добути першу нафту з чорноморського шельфу вже в 2008

Четвер, 14 вересня 2006, 17:05

Американська компанія Vanco Energy розраховує до 1 грудня цього року підписати угоду з урядом про розподіл продукції, яку буде отримано в процесі реалізації першого інвестиційного проекту по видобутку нафти і газу на глибоководному шельфі Чорного моря.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив засновник компанії Джин Ван Дайк, передає Ліга.

Ван Дайк зазначив, що якщо договір буде підписано, компанія готова почати проведення сейсмічних досліджень ділянки вже в травні наступного року.

За словами засновника компанії, у випадку успішного проведення геологорозвідувальних і бурових робіт, відкриття родовища планується на початку 2008 року.

Реклама:

Крім того, компанія має намір здійснити бурові роботи на структурі "Тетяєв". Джин Ван Дайк зазначив, що потенціал цієї ділянки складає близько 2 млрд. барелей нафти і близько 15 трлн. кубічних футів газу.

Глава компанії також повідомив, що відповідно до угоди про розподіл продукції роботи будуть проводитися в три етапи: перші два етапи за часом складуть 6 років, третій етап - 2 роки.

За перші три роки компанія має намір пробурити дві свердловини і провести вимірювальну сейсмологічну розвідку на площі 3 тис. км. Вартість робіт складе близько 200 млн. дол.

Також на третьому етапі робіт необхідно буде пробурити дві і три свердловини відповідно.

До того ж Ван Дайк підкреслив, що за умовами договору, якщо роботи на першому етапі виявляться безрезультатними, компанія може відмовитись від ліцензії, яку було видано державою.

По закінченні успішного завершення робіт і повернення вкладених коштів розподіл продукції між урядом та компанією буде здійснюватись за умов "50 на 50".

Джин Ван Дайк підкреслив, що компанія планує окупити свої витрати на проведення робіт за 2-3 роки в тому випадку, якщо будуть відкриті родовища. До того ж він зазначив, що відкриття покладів нафти і газу на шельфі зміцнить енергетичну безпеку України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!