У регіонів з'явиться власне міністерство?

Середа, 9 серпня 2006, 11:11 -

Віце-прем'єр-міністр, міністр будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства Володимир Рибак вважає за необхідне створення Міністерства регіонів.

Про це він сказав журналістам 8 серпня, передає Finance.ua.

"У багатьох країнах є такі міністерства... Будемо думати над цим питанням", - сказав він.

Віце-прем'єр відзначив, що виступає за бюджетний федералізм, тобто збільшення частки місцевих бюджетів у зведеному бюджеті, а також за збільшення ролі регіонів і органів місцевого самоврядування.

"Ми повинні зрозуміти, що Україна підніметься тільки через підйом регіонів", - сказав він.

Реклама:

На його думку, бюджетний федералізм буде стимулювати діяльність місцевих органів влади і дозволить вирішити багато хто соціально важливі питання.

За словами Рибака, "у нас федералізму усі трясуться, бояться в унітарній державі. Я свою дисертацію захищав на бюджетному федералізмі і мені вчені казали, що вона не може бути захищена. А я доводив, що в унітарній державі повинен бути бюджетний федералізм. Тобто, простіше кажучи, гроші повинні бути там, де формуються проблеми, і там, де їх потрібно вирішувати".

Він відзначив, що Віктор Янукович за час свого попереднього прем'єрства намагався збільшити частку місцевих бюджетів у загальному зведеному бюджеті з 40 до 45%.

"І ми повинні цю тенденцію збільшувати. Пішов Янукович і стала 40% частка місцевих бюджетів", - сказав Рибалка додавши, що своєю задачею бачить довести, що органи місцевого самоврядування - це один з головних інститутів у системі управління країни.

На його думку, частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті повинна складати не менше, ніж у європейських країнах - 50%.

"У мене регіональна політика попереду всього. І ми повинні зрозуміти, що Україна підніметься тільки через свої регіони. Чим швидше в регіонах люди відчують краще життя, тим багатше стане Україна", - підкреслив Рибак.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: