"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США може позбавити Росію преференцій і $1 млрд.

Середа, 9 серпня 2006, 13:45

Адміністрація Джорджа Буша підняла питання про виключення Росії і ще 12 країн з Генеральної системи преференцій, що дозволяє їм здійснювати безмитні постачання ряду товарів на ринок США.

Як повідомляє інформаційна служба держдепартаменту, управління представника президента США на торговельних переговорах до 5 вересня буде збирати відкликання і пропозиції у відношенні того, чи треба Вашингтону "обмежити, призупинити або припинити" участь ряду країн у ГСП у зв'язку з тим, що, за даними Всесвітнього банку, їхнє економічне становище помітно зміцнилося і що в 2005 році обсяг експорту безмитних товарів з кожної з цих країн у США в рамках ГСП перевищив 100 млн. доларів.

В даний час під дані критерії підпадають 13 країн: Росія, Венесуела, Казахстан, Індія, Індонезія, Туреччина, Аргентина, Хорватія, Бразилія, Румунія, ПАР, Таїланд і Філіппіни, повідомляє Finance.ua.

В цілому програмою ГСП користуються 133 країни світу, що експортували безмитно в 2005 році в США 3 тисячі 400 найменувань різних товарів на загальну суму в 26 млрд. 700 млн. доларів.

Реклама:

Програма ГСП була створена в США в 1974 році для підтримки економіки країн що розвиваються і слаборозвинених країн, але протягом останніх декількох років у США лунають вимоги вивести з програми ті держави, економіка яких уже досить зміцніла.

Раніше у світових ЗМІ з'являлися оцінки, згідно яким після виведення Росії з програми Генеральної системи преференцій російська економіка втратить до 1 млрд. доларів, залишившись без торгових пільг для експорту в США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!