"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гривня буде стабільною завдяки позитивному балансу зовнішньої торгівлі

Четвер, 17 серпня 2006, 17:57

Однією з основних передумов для збереження стабільності курсу національної валюти і відсутності необхідності для її девальвації є перспектива відновлення позитивного балансу зовнішньої торгівлі на тлі росту цін на металопродукцію на світовому ринку й адаптація українських виробників до підвищення цін на газ.

Таку думку висловив начальник Управління по роботі з борговими інструментами ЗАТ "Альфа-Банк" Олександр Печерицин, передає Ліга.

За його словами, оголошення НБУ про відсутність причин для девальвації курсу гривні до долара в найближчому майбутньому є першим після формування нового уряду і є відповіддю на побоювання частини гравців фінансового ринку, а також заяви ряду представників політичних партій щодо можливої девальвації після приходу нового уряду для підтримки експортерів і торговельного балансу в цілому.

Експерт відзначає, що в червні, вперше з березня 2005 р.. припинилося погіршення річного торговельного балансу зовнішньої торгівлі товарами.

І хоча дефіцит торговельного балансу за останні 12 місяців складав 5 млрд. 200 млн. дол. у червні 2006 року, ріст цін на сталь на світовому ринку і стабілізація імпортних цін на газ поліпшили перспективи відновлення позитивного торговельного балансу в середньостроковій перспективі при відсутності причин для зниження світових цін.

Печерицин прогнозує зниження 12-місячного дефіциту зовнішньої торгівлі з поточних 5 млрд. 200 млн. дол. до 4 млрд. дол. При цьому збереження позитивного сальдо зовнішньої торгівлі послугами дозволяє очікувати дефіцит рахунку поточних операцій торговельного балансу за результатами року на рівні 2 млрд. 500 млн. дол.

Нагадаємо, що днями перший заступник глави НБУ Анатолій Шаповалов сказав: "Умов для девальвації гривні немає. Ми вважаємо, що на сьогодні курс збалансований". За його словами, сьогодні на ринку спостерігається надлишок валюти, а за останні три з половиною місяці НБУ викупив у резерв біля одного 1 млрд. дол.

Нинішній курс гривні - 5,05 за 1 дол. - залишається незмінним близько року. На 2007 рік НБУ пропонує, щоб середній курс гривні залишався в межах 4,95-5,25 гривні за долар США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!