НБУ хоче не допустити засилля іноземних банків

Середа, 16 серпня 2006, 16:41

Національний банк підготував законопроект, який дасть можливість у ручному режимі обмежувати кількість іноземних банків у країні.

Як повідомив перший заступник глави Нацбанку Анатолій Шаповалов, документ у випадку його прийняття дасть Нацбанку права встановлювати частку іноземного капіталу в загальному капіталі українських банків, передає UABanker.net.

Таким чином, Нацбанк відмовився від ідеї встановити фіксовану цифру частки іноземного капіталу в загальному банківському капіталі.

Банкіри вважають, що нові ідеї НБУ не врятують український ринок від поглинення більш могутніми іноземними банками.

Реклама:

"Хочемо ми цього чи ні, але ми є частиною глобального світу, і регулювання іноземного капіталу адміністративними методами нічого не дасть. Безглуздо обмежувати частку іноземного капіталу, тим більше, що відстежити її неможливо", - говорить голова правління "Укркомунбанку" Едуард Лозовський.

Його підтримує голова правління "Банку НРБ" Владислав Кравець. "Потрібно відкрити ворота всім бажаючим, нехай іноземці приймають на себе українські ризики", - говорить він.

За оцінкою Нацбанку, частка іноземного капіталу в сукупному статутному капіталі банківської системи України за підсумками 2006 року може перевищити 31%, тоді як на початку року цей показник знаходився на рівні 19,5%.

Прийняття такого законопроекту може серйозно відсунути Україну від членства у СОТ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!