"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Зміна влади у "Нафтогазі"

Вівторок, 4 липня 2006, 12:01

Отже, Олексій Івченко повернувся у "Нафтогаз". Тепер – як особа, яка контролює діяльність НАКу.

На його попередньому місці роботи – посту голови правління компанії – зараз знаходиться Олександр Болкісєв.

Його було призначено на цю посаду у останній день червня, постановою Кабінету Міністрів.

Болкісєв і Івченко є представниками двох неформальних груп, які зараз контролюють НАК. Нинішній голова правління, як відомо, є наближеним до теперішнього міністра палива та енергетики Івана Плачкова.

Реклама:

Останні кадрові зміни свідчать про те, що "клан Плачкова" переграв "клан Івченка" у змаганні за операційний контроль над найбільшою компанією України. Ініціативу було віддано Плачкову - імовірно, рішенням Ющенка.

До виборів все виглядало так, що Івченко всерйоз не збирався продовжувати очолювати НАК після того, як буде сформовано новий уряд.

Після приголомшливо низького результату "Нашої України", в списку якої балотувався Івченко, його шанси залишитися на посаді іще зменшилися. Скандал з "Мерседесом" також не додав Олексію Григоровичу морального авторитету.

Таким чином, у сфері управління найбільш важливою українською корпорацією виник певний вакуум, який підсилювався необхідністю вести переговори з Туркменистаном.

Як відомо, у Івченка з Туркменами були конфлікти, і тому Україні там потрібна була відносно нова фігура. В цій ситуації команда Плачкова виявилася надзвичайно потрібною.

Якщо раніше Плачков і Ко були лише партнерами групи Івченка по управлінню "Нафтогазом", у якості "молодшого брата", то тепер ці команди помінялись місцями.

Той факт, що НАКом все ж збираються керувати, свідчить про те, що ніхто там не очікує на швидкий прихід людей Тимошенко.

Схоже, що загальна невизначеність в країні може комусь принести немалі прибутки. В Україні немало знайдеться бізнесменів, для яких кожен день роботи "Нафтогазу" за певними існуючими схемами здатен приносити колосальні гроші.

Хоча в такій ситуації є свій позитив.

Принаймні, нинішній менеджмент не буде робити різких і необдуманих рухів відносно існуючих схем поставки газу в Україну.

Звичайно, Болкісєв – людина, яка психологічно налаштована проти "Укргаз-Енерго" (УГЕ). Він раніше очолював дочірню компанією "Нафтогазу" - "Газ України", яка є прямими конкурентом УГЕ на ринку поставки голубого палива промисловими споживачам.

УГЕ потіснила "Газ України" з цього сегменту, чим, зрозуміло, викликала незадоволення менеджменту останньої.

Існує навіть версія, що за обмеженнями для УГЕ на ринку газу (УГЕ отримала ліцензію на продаж лише 5 млрд. куб. газу в 2006-му, в той час як всього володіє обсягами у 32 млрд.) стоїть саме Болкісєв.

Тим не менш, навряд чи нинішній менеджмент НАКу намагатиметься робити газову ревізію на кшталт тієї, яку пропонує здійснити Тимошенко. Боротьба титанів – групи "газовиків" Тимошенко і Гайдука з "Газпромом" і "РосУкрЕнерго" поки що відкладається на невизначений термін.

До цього Болкісєв виконував обов'язки голови НАКу й керував.

Як відомо, квота на призначення міністра палива й енергетики належить блоку Тимошенко, у зв'язку з чим представники БЮТ раніше заявляли про намір призначити главу "Нафтогазу", куратором якого є Мінпаливенерго.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!