"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Зернотрейдери стурбовані поганою якістю пшениці

Понеділок, 31 липня 2006, 12:46

Оператори українського зернового ринку стурбовані якістю пшениці нового врожаю, відзначаючи значне її ушкодження шкідниками.

Як повідомляють українські аграрні аналітики з посиланням на учасників вітчизняного зернового ринку, ушкодження посівів пшениці клопом-черепашкою в окремих районах досягає 9-15%, передає "Інтерфакс-Україна".

На думку експертів компанії "АПК-Інформ", підвищеній активності клопа-черепашки в поточному році, зокрема, сприяли погодні умови, а також те, що сільгоспвиробники не використовували для обробки посівів необхідний обсяг агрохімікатів.

Аналітики відзначають, що багато зернотрейдерів призупинили закупівлі зерна, очікуючи розвитку ситуації.

Реклама:

"Експортери побоюються купівлі ушкодженої комахами продовольчої пшениці і зайняли вичікувальні позиції", - відзначили в аналітичному центрі "Украгроконсалт".

За інформацією "АПК-Інформ", експортери в поточному сезоні посилили вимоги до пшениці, яку закуповують на експорт, зокрема, ушкодження клопом-черепашкою повинні бути на рівні 1,5-2%.

За даними Міністерства аграрної політики, агрогосподарства до 28 липня намолотили 8 млн. 627 тис. тонн зерна пшениці з 3 млн. 115 тис. га (56% плану). Врожайність цієї культури складає 27,7 ц/га.

У міністерстві відзначають, що ціни в Україні на пшеницю 3-го класу нового врожаю в даний час коливаються в межах від 650 до 720 грн/тонна.

За оцінками Мінагрополітики, врожай пшениці в поточному році може скласти до 17 млн. тонн, з яких дві третини - продовольчої.

За прогнозами Мінагрополітики, у поточному році врожай зерна в Україні складе 40-41 млн. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!