Ціни на житло в Києві підскочать через збільшення безкоштовних відрахувань забудовниками до 20%

П'ятниця, 28 липня 2006, 16:57

Експерти прогнозують, що збільшення з 5-12% до 20% безкоштовних відрахувань у фонд житлового будівництва міста забудовниками при будівництві житла в Києві може спровокувати ріст цін на квартири.

"Збільшення обсягу відрахувань на користь міста, безумовно, відіб'ється на вартості житла. Більш того, слід зазначити, що навіть самі заяви такого роду, не говорячи вже про конкретні кроки, можуть спровокувати зростання ціни протягом місяця на 15-20%", - сказав генеральний директор будівельної компанії "Т. М. М." Микола Толмачьов, передає "Інтерфакс-Україна".

За словами керівника відділу маркетингу компанії "Київ Житло-Інвест" Володимира Германова, збільшення відрахувань до 20% усе одно не дозволить вирішити житлові проблеми людей, які стоять в черзі на одержання квартири, і тільки погіршить ситуацію на ринку.

Він відзначив, що, перш ніж збільшувати обсяг відрахувань, владі необхідно створити нормальні прозорі умови для роботи на ринку, зокрема врегулювати відведення земельних ділянок і затвердити генеральний план.

Реклама:

Германов згоден з Толмачьовим, що навіть заяви про підвищення відрахувань здатні дестабілізувати ринок нерухомості.

"Помітні заяви ще більше дестабілізують ринок і викликають негативну реакцію, насамперед в учасників ринку", - сказав він.

Він також сказав, що жорсткість умов роботи на київському ринку нерухомості може привести до того, що будівельним компаніям буде вигідніше будувати в регіонах, а це ще більше збільшить дефіцит житла.

"Якщо врахувати, що в Києві будуть установлені жорсткі рамки, це підштовхне компанії шукати інші міста, де можна розвивати будівельну галузь", - сказав Германов.

На думку директора агентства нерухомості "Оптимум плюс" Юрія Базелинського, підвищення безкоштовних відрахувань забудовниками може спровокувати підвищення цін на первинному ринку нерухомості, оскільки дана дія призведе до ще більшого дефіциту житла.

У той же час, він відзначив, що поки що Київ залишається найпривабливішим, і забудовники будуть намагатися затриматися на його ринку якомога довше.

Нагадаємо, мер Києва Леонід Черновецький ініціює збільшення з 5-12% до 20% безкоштовних відрахувань до фонду житлового будівництва міста забудовниками при будівництві житла в столиці. Мер вважає, що в такий спосіб можна збільшити обсяги будівництва соціального житла.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!