"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Лампова міні-війна з Китаєм

Вівторок, 25 липня 2006, 20:53

Антидемпінгові розслідування досі велися насамперед за кордоном проти українських експортерів металу, труб, зерна та інших товарів. В Україні система таких розслідувань лише стає на ноги. Хоча захищати українських виробників є від кого.

Тому до перших антидемпінгових розслідувань України щодо продукції такого економічного гіганта як Китай увага особлива.

Пройти всі формальності цієї процедури досить непросто, і навіть відпрацювати методологію ведення розслідування і застосування митних санкцій вже корисно. Втім, економічні наслідки такого кроку поки що вельми незрозумілі.

Тож, якщо і не наздоженемо, то хоча б зігріємось.

Реклама:

Після піврічного антидемпінгового розслідування, 22 липня Україна ввела обмежувальне мито – 74,63% – на імпорт електричних ламп розжарювання з Китаю терміном на один рік.

Розслідування щодо електроламп китайського виробництва було розпочато за заявою львівського ВАТ "Іскра", у якому вказувалося, що в 2004 році імпорт в Україну товару з Китайської Народної Республіки здійснювався за цінами, на 5,26% нижчими від цін на внутрішньому ринку Китаю.

У заяві зазначалося, що з 1 січня 2002 року по 31 грудня 2004 року на підприємстві ВАТ "Іскра" обсяги виробництва скоротилися на 3%, а частка ринку вітчизняного виробника скоротилася на 8,86%.

Міжвідомча комісія з міжнародній торгівлі (МКМТ) в ході розслідування підтвердила факт демпінгу, встановивши, що за останні роки на внутрішньому ринку Китаю електричні лампи розжарювання реалізовувалися за цінами, вищими від тих, що декларувалися при перетині митного кордону України.

Однак рішення української сторони відчутно підвищити мито викликає ряд запитань: наскільки такі заходи забезпечать захист українського виробника, наскільки постраждає вітчизняний споживач, чи не означатиме воно початок торгівельного конфлікту з Китаєм і чи не зашкодить все це Україні в контексті прагнення до СОТ?

Стосовно останнього запитання, то економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Катерина Малюгіна називала такі кроки України цілком закономірними і водночас такими, що не викличуть конфлікту із Китаєм.

"Кожна країна має право проводити антидемпінгові розслідування. Після вступу до СОТ Україна буде проводити їх у рамках цієї організації, а зараз, хоч такі дослідження і проводяться самостійно, в цій галузі наше законодавство вже повністю гармонізоване із світовим", – стверджує експерт.

За оцінкою пані Малюгіної, з Китаєм збережуться нормальні відносини, адже країна, проти якої ведеться розслідування, особисто приймала участь у ньому, надавала дані українській стороні, а за бажанням може подати апеляцію.

"Однак Китай навряд чи буде це робити - ні експорт електроламп, ні український ринок не є особливо важливим для цієї країни", – зауважила пані Малютіна в розмові з кореспондентом "УП".

Що ж стосується захисту виробників, то, за оцінкою заступника генерального директора полтавського ТОВ "Завод газорозрядних ламп" Миколи Трощака, урядове нововведення нарешті поставить виробників у рівні умови.

За його оцінкою, існують два способи захисту вітчизняного виробника від демпінгування.

"Після проведеного розслідування на митницях встановлюються рекомендовані Держзовнішінформом індикативні ціни. Однак подібні заходи, хоч і різко обмежать завезення дешевого імпорту, проте ці заходи досить важкі для виконання. Іншій варіант, більш реальний, як це і було зроблено після заяви "Іскри" – ведення Мінекономікою додаткового мита.

Цей крок є цілком справедливим – адже саме держава втрачає кошти внаслідок штучного заниження митної вартості", – зазначив Микола Трощак.

За словами заступника гендиректора "Заводу газорозрядних ламп", побідного рішення від Кабміну вони чекають і щодо своєї продукції.

"Така продукція заводиться із Китаю за цінами, у 4 рази дешевшими, ніж на китайському ринку. Через ці несправжні ціни у нас відбувається падіння виробництва на 30–40% і більше", – зазначив Микола Трощак.

За його словами, лише від демпінгу газорозрядних ламп держава щокварталу втрачає близько мільйона гривень – і це лише офіційні розрахунки, що не враховують контрабандний товар.

Зараз всі підготовлені нами матеріали знаходяться в Мінекономіки, в Департаменті антидемпіденгових розслідувань та захисту внутрішнього ринку. Найближчим часом полтавчани чекають на розгляд їхнього звернення.

При цьому Трощак звернув увагу, що рішення по введенню антидемпиногових мит приймаються досить довго: "Іскра" подала матеріали до розгляду в серпні минулого року і лише зараз отримала відповідь".

Отже, антидемпінгові мита можуть суттєво допомогти вітчизняному виробнику. Залишається ще питання – якими будуть наслідки для українського споживача. Адже, за оцінкою економіста Катерини Малюгіної, введення мита, більшого за 50% вартості по суті означає заборону ввезення цього товару в країну.

Стосовно електроламп розжарювання, то тимчасове обмежувальне мито встановлено на рівні 74,63%. Звичайно, це означатиме зникнення легального імпорту цих ламп в Україні, а на нашому ринку залишаться лише електролампи виробництва України та Білорусі.

Добре це чи погано? На жаль, жоден із експертів не зміг дати відповідь, наскільки у зв’язку з введенням антидемпінгового мита зросте ціна на самі електролампи, і чи не сприятиме штучне зменшення конкуренції лише збільшенню потоків контрабанди. Адже в такому випадку у виграші не будуть ані споживачі, ані виробники, ані держава.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!