"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Інвестиційний топлес Кабміну

Четвер, 20 липня 2006, 23:05

Статистика — як бікіні. Те, що вона демонструє – дуже цікаво, але куди цікавіше те, що вона приховує.

Тож чергове дефіле Міністерства економіки про великі досягнення просто провокує перевірити цифри.

Цього разу йшлося про шалене зростання обсягів прямих іноземних інвестицій (ПІІ).

За словами в. о. міністра економіки Арсенія Яценюка, в першому півріччі ПІІ у вітчизняну економіку в чотири рази перевищили показник аналогічного періоду минулого року і склали близько 2 млрд. доларів.

Реклама:

Втім, експерти цього позитиву, на жаль, не помічають.

Так, економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Віталій Ваврищук констатує, що "результати інвестицій першого кварталу цього року дали лише двократне збільшення інвестицій у порівнянні із аналогічним періодом минулого року"

Тому фахівцеві незрозуміло завдяки чому відбувся такий стрибок.

"За моїми розрахунками у 1 півріччі 2005 року приріст прямих іноземних інвестицій в Україну становив 708 млн. дол. (444 млн. у 1 кварталі та 264 млн. у другому).

Тобто, якщо у 1 півріччі 2006 року інвестиції, як це заявляє Яценюк, зросли у 4 рази, то сума їх приросту має становити мінімум 2,8 млрд. доларів" – пояснює свій скепсис Ваврищук.

За його припущенням, можливо насправді під 4-кратним збільшенням інвестицій малася на увазі лише якась складова чи окрема галузь.

Більш того, екс-заступник міністра економіки, керівник макроекономічних програм Інституту Реформ Володимир Рябошлик взагалі не вважає такий приріст інвестицій значним досягненням.

ІНШІ СТАТТІ "ЕКОНОМІЧНОЇ ПРАВДИ"

"Нас навчали у школі, що не можна нуль ділити на нуль. А якщо ми візьмемо ці два мільярди поділимо на кількість українських громадян, то чи багато отримуємо? " – запитує він.

А причини зростання інвестицій він пояснює не ринковими перетвореннями із залученням нових іноземних капіталів, але виходом на попередній рівень.

На думку пана Рябошлика, цьогорічне зростання інвестицій (у порівняні із минулим роком) мотивоване падінням інвестицій у минулому році, коли через скасування вільних економічних зон інвестори на деякий час призупинили вкладати гроші в Україну.

"А в цілому у нас відбувається досить стабільне інвестиційне борсання. Суми інвестицій приблизно однакові, що раніше, що зараз, вірогідно, зважаючи на політичну ситуацію, такими будуть і у другій половині року", – прогнозує експерт.

За його оцінкою, для реального економічного прориву, Україна потребує десятикратне збільшення інвестицій на душу населення.

"В країнах Центральної Європи, як Польща чи Словаччина, розмір іноземних інвестицій на душу населення разів у десять більше, ніж в Україні. До того ж, не забуваймо, що 15-20% наших інвестицій йдуть із офшорів", – прокоментував для "УП" Володимир Рябошлик заяву в.о. міністра економіки.

До речі, обидва експерти рекомендують обережніше ставитися до статистики рівня інвестицій.

"Названі цифри не розрізняють інвестицій, що надходять в Україну внаслідок продажу існуючих активів (приватизації або продажу українськими резидентами іноземцям) із інвестиціями у створення нових підприємств", - констатує Віталій Ваврищук.

За його словами, співвідношення таких інвестицій в Україні складає 85-90% інвестицій-купівель існуючих активів, проти 10-15% інвестицій у будівництво "з нуля".

"Точне співвідношення знає Нацбанк, проте не публікує таких даних", – зауважує пан Ваврищук.

"Звичайно, що інвестиції у існуючи активи є позитивним явищем для вітчизняної економіки, адже зазвичай вони приносять нові технології, не лише у виробництво, а й у менеджмент та маркетинг. Коли приходять в Україну великі компанії (зокрема, "Кока-кола", знані тютюнові бренди), які зводячи нові потужності, додатково забезпечують створення нових робочих місць".

Якщо ж робити зріз по сегментах економіки, то, за словами Віталія Ваврищука, тут переможцями є банкова сфера та металургія. А відтак, серед регіонів вже кілька років "топ-групу" лідерів по інвестиціям складають Київ та Київська область, Дніпропетровська, Донецька та Запорізькі області.

І ця тенденція зростання іноземних інвестицій в окремі сектори економіки, за словами практично усіх експертів, відстежується декілька років.

Тож прогнози про новий інвестиційний клімат в Україні, який відкриє нове дихання для економіки й спровокує шалений зріст ВВП, вочевидь не виправдалися. Щоб знов побачити це, варто лише підбити чергові підсумки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!