"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

WіMAX в Україні приватизовано?

Понеділок, 10 липня 2006, 18:08 -

Учасники телекомунікаційного ринку виступають проти свавілля Національної комісії з питань регулювання зв'язку у видачі ліцензій. Експерти називають причиною скандалу конфлікт між інтересами держави та ринковими відносинами.

Провідні оператори телекомунікаційного ринку просять президента Віктора Ющенко проаналізувати роботу Національної комісії з питань регулювання зв'язку, вважаючи, що регулювання ринку і видача ліцензій на радіочастоти здійснюється неефективно.

Невдоволення операторів викликали видача ліцензії ТОВ "Конфіденційні телекомунікації України" ("Конфітел") під радіорелейний зв'язок, а також видачу без конкурсу ліцензії на мобільний зв'язок третього покоління монополістові фіксованого зв'язку "Укртелеком".

Учасники ринку наголошують, що мобільні оператори півроку чекають своєї черги на отримання частот, просячи Ющенка доручити виконання їхніх рекомендацій Антимонопольному комітету, НКРС та Міністерству транспорту і зв'язку.

Реклама:

Більшість опитаних "УП" експертів сходяться на думці, що даний конфлікт є наслідком протиріччя державних інтересів та законів ринку.

Інформаційний спеціаліст проекту GIPI ("Глобальна Ініціатива у розвитку Інтернет-політики") Сергій Малихін зазначає, що невдоволення операторів викликає однобока позиція НКРЕ.

"Всі провідні оператори України подавали заявки на надання послуг WіMAX. Однак їм не просто відмовили, а навіть не пояснили причини відмови. А тепер "Конфітел", компанія, про яку нікому нічого не відомо, отримує ліцензію на радіорелейний зв’язок, а через два місяці подасть заявку на зміну виду діяльності", - припускає Малихін.

За оцінкою заступника директора Інституту інформаційного суспільства Ярослава Павловського, суть образи операторів полягає насамперед в "Конфітелі", а до "Укртелекому" в них особливих претензій немає.

"Компанія, про яку ніхто нічого не знає, заплативши 460 тис. гривень, викупила ексклюзивні права на радіорелейний зв’язок. Це застарілі технології, але на додачу вони отримали право на використання частот WіMAX, вартість якої дорівнює приблизно 5 млн. гривень", – зазначає Павловський.

На його думку, за такою "вигідною угодою" стоїть політичний тиск на НКРЗ. "Мало того, що компанія отримала ліцензію, коли Кабмін вже дописував постанову про перелік радіочастот, "Конфітелу" виділили 200 мегагерц, коли для зв’язку WіMAX достатньо 20-40 мегагерц" - зазначає Павловський.

За оцінкою заступника директора Інституту інформаційного суспільства, таким чином "Конфітел" отримав ексклюзивні права на зв’язок WіMAX, що унеможливлює навіть конкурсний відбір для інших операторів.

Стосовно ж "Укртелекому", то експерти сходяться на думці, що єдина в Україні ліцензія на зв'язок 3G дозволила підвищити рівень капіталізації національного оператора, збільшивши його інвестиційну привабливість.

"Вони отримали право на зв’язок по всій країні, послугу, що коштує не один десяток мільйонів доларів, однак для реалізації цієї ліцензії "Укртелекому" треба буде вкласти в інфраструктуру не менше півмільярда доларів, яких в нього немає", – вважає Малихін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: