Україна запропонувала запросити експертів, щоб поділити Азовське море

Вівторок, 6 червня 2006, 12:58

Українська сторона пропонує запросити експертів третьої сторони як спостерігачів, які висловлять свої думки із проблеми розмежування Азовського та Чорного морів і Керченської протоки.

Українська сторона виступила з такою ініціативою, оскільки в ході 25-го раунду україно-російських переговорів не вдалася домовитись по питанням розмежування Азовського моря і Керченської протоки, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згоди не вдалося досягнути через те, що Росія наполягає на переговорах на основі договору між Україною й РФ від 24 грудня 2003 року, що встановлює статус Азовського моря в якості історичних внутрішніх вод України та Російської Федерації.

"Всі домовленості по цьому питанню повинні розвивати цей договір, а не переглядати його", - заявив посол з особливих доручень МЗС Росії Валерій Кєняйкін.

Реклама:

Як вихід зі даної ситуації українська сторона запропонувала внести в згаданий договір відповідні зміни, які дозволять розглядати акваторію Азовського моря не як внутрішні води, а як акваторію, до делімітації якої буде застосовуватися міжнародне право й міжнародна практика.

Попередній раунд переговорів пройшов у російській столиці 16-17 травня. Сторони обговорили пакет документів по розвитку Договору між Російською Федерацією та Україною про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки від 24 грудня 2003 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!