Екс-менеджер РАО "ЄЕС Росії" вигідно купив 4 українські облгази – експерти

Четвер, 29 червня 2006, 20:18

Учасники вітчизняного фондового ринку вважають вигідною для екс-менеджера РАО "ЄЕС Росії" Міхаіла Абизова покупку контрольних пакетів акцій чотирьох газорозподільних організацій в Україні - "Дніпрогазу", "Донецькміськгазу", "Криворіжгазу" і "Харківгазу".

Вони не виключають подальшу скупку акцій газорозподільних організацій, передає "Інтерфакс-Україна".

Так, на думку аналітика інвестиційної компанії Foyil Securities (Київ) Романа Захарова, продаж цих активів, вірогідніше за все, пов'язаний з особистим бажанням Олександра Бабакова (депутат Держдуми РФ, який володіє в Україні рядом активів у ПЕК) вийти з України.

Оцінюючи прибутковість даної угоди, Захаров відзначив, що "це вигідна покупка, оскільки всі ГРО перебувають в індустріальних районах, які закріплені на газі, тому ризик втратити гроші, купивши їх, вкрай невисокий".

Реклама:

На думку генерального директора ЗАТ "КУА "Інеко-Інвест" (Київ) Олега Моркви, надалі скупка акцій газорозподільних організацій може продовжитися.

"У перспективі це досить прибутковий бізнес, тому не бачу нічого дивного в покупці газових компаній, більше того, думаю, це тільки перші ластівки, і надалі скупка акцій газорозподільних організацій продовжиться", - сказав він.

У той же час, на його думку, можлива ситуація повної втрати державного контролю над газорозподільними та енергорозподільними компаніями може нести певну загрозу з погляду національної безпеки.

"До речі, у тієї ж Россі ухвалено рішення виставляти генеруючі енергокомпанії на IPO, але контроль за розподільними мережами залишається тільки за державою", - нагадав Морква.

Абизов, який очолює зараз керуючу компанію "Кузбассразрєзуголь", купив контрольні пакети акцій чотирьох газорозподільних організацій (ГРО) в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!