"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Штучний холдинг для штучного газу

Вівторок, 27 червня 2006, 17:00

Нацагентство по ефективному використанню енергоресурсів разом з Національною академією наук України ініціюють створення Національної акціонерної компанії "Синтез-газ".

За словами голови нацагентства Євгена Сухіна, "Синтез-газ" повинна стати науковою і технологічною базою по виробництву в Україні синтетичного газу. Він повідомив, що НАК буде займатися розробкою і розвитком наукових технологій виробництва синтез-газу, будівництвом спеціалізованих заводів, виробництвом устаткування для вироблення синтез-газу, тепла та електроенергії.

Експерти скептично оцінюють ініціативу нацагенства. Як прокоментував "УП" директор енергетичних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Володимир Саприкін, поки зарано говорити про створення холдингу для масового виробництва синтез-газу.

"Розробники та власники патенту мають довести економічну вигідність цього процесу. Поки ж, на прикладі розвинутих країн, штучне виробництво газу є лише експериментальним виробництвом, можна припустити, що поки доля синтез-газу в газовому балансі України не перевищить одного відсотка" – зазначає він.

Реклама:

За оцінкою директора енергетичних програм, головним недоліком синтез-газу є його якість, яка унеможливлює його промислове використання, неможливість транспортування на великі відстані, а також екологічний фактор.

"Головними споживачами синтез-газу можуть бути котельні віддалених населених пунктів, куди нерентабельно вести газову трубу. Однак існують зауваження по сировині – буре вугілля є досить дорогим, а відходи деревоматеріалів у достатній кількості є далеко не в усіх регіонах" – стверджує експерт.

Згідно твердженням Нацагентства по ефективному використанню енергоресурсів, Україна має можливість виробляти більше 40 млрд. кубометрів синтез-газу на рік - еквівалент 25 млрд. кубометрів природного газу.

Заступник директора з наукової роботи Інституту газу НАН України Олександр П’ятничко вважає, що у найближчі часи виробництво синтез-газу буде набагато дорожчим за купівлю природного.

"Те, що урядовці називають синтез-газом, насправді є іншою субстанцією – газом газифікації твердих речовин, що аж ніяк не зможе вирішити питання енергетичної незалежності держави" – зазначає науковець.

До того ж, стверджує він, подібне виробництво супроводжується виходом тяжких вуглеводних конденсатів, шкідливих для здоров’я.
За підрахунками Олександра П’ятничка, для заміни комунального використання газу значно доцільніше по-старому спалювати у топках ці самі тверді речовини, ніж виготовляти з них газ.

"ЕКОНОМІЧНА ПРАВДА"

"Порахуймо: енергетична цінність кілограма деревини складає від 2,5 до 3,5 тисяч кілокалорій, при цьому виготовлений з цих дров газ дасть в підсумку 900 кілокалорій. А якщо врахувати всі витрати на його виробництво, то отримаємо механізм із коефіцієнтом корисної дії не вищим за 18%. Ну хто зараз працює із таким ККД? " – запитує він.

Реальною альтернативою природному газу, за оцінкою заступника директора Інституту газу, є біогаз – газ, що утворюється при гнитті речовин. Інститут газу вже має досвід міні-заводів для використання біогазу, патент на які купують муніципалітети США.

"Зважаючи на кількість звалищ в Україні, щорічний видобуток біогазу може досягти 700 млн. кубометрів на рік, однак держава досі не проявляє інтересу до розробок" – зазначив Олександр П’ятничко.

Один з провідних вітчизняних експертів з енергетики на умовах анонімності повідомив "УП", що причини створення холдингу НАК "Синтез-газ" можуть бути пов'язані з інтересами самого голови Нацагентства по ефективному використанню енергоресурсів Євгена Сухіна. Сухін, за інформацією джерела, є розробником та власником патенту на пристрої для створення та спалювання синтез-газу. Наразі "УП" не вдалося отримати коментарі від самого Сухіна.

Довідка. Синтез-газ - це газ, одержуваний при спалюванні будь-якої сировини, яка містить вуглець (вугілля, торф, деревина, відходи тваринництва). Одержуваний штучний газ є майже в два рази менш калорійним за природній.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!