ІКЕА іде лісом

П'ятниця, 23 червня 2006, 12:56

Шведська меблева компанія ІКЕА знову просить Київську міську державну адміністрацію виділити 55-60 га в районі Харківської площі для будівництва торгового центру.

Представник компанії Свен Хольм повідомив, що, будуючи цей торговий центр, ІКЕА має намір вкласти в будівництво 350-400 млн. доларів, створивши цим 25 тис. робочих місць.

Тим не менш, така пропозиція зустрічає опір у київських архітекторів.

Зокрема, заступник головного архітектора Києва Едуард Лещенко сказав, що виділення цієї ділянки, разом із знищенням лісової зони, викличе негативну реакцію в киян, а тому Київдержадміністрація повинна повторно вивчити пропозицію компанії.

Реклама:

Прес-служба КМДА із посиланням на заступника голови КМДА Дениса Басса повідомляє, що міська влада детально розглянула пропозицію шведських колег і зараз ретельно вивчає як запропонований, так і альтернативні варіанти розташування майбутнього торгового центру.

З цією метою формується робоча група зі столичних фахівців та депутатів Київради.

Як прокоментував "УП" ситуацію із виділенням землі заступник Голови Ради Асоціації "Земельна спілка України" Анатолій Вовк, ухвалення такого рішення буде досить важким для ІКЕА, адже навіть підтримка Київради не гарантує остаточного рішення на користь компанії.

"В Україні діє досить чітке законодавство, яке регламентує виділення землі у лісових зонах виключно за узгодженням департаменту екології КМДА, дирекції Лісопаркового господарства, Міністерства екології", - зазначає він.

Крім того, Анатолій Вовк звертає увагу на те, що будь-яке виділення землі державою має відбуватись на аукціонах, а не шляхом домовленостей з КМДА.

Крім того, за його оцінкою, досі всі прецеденти на лісові ділянки у Києві обмежувались незначними площами під індивідуальну забудову, при обов’язковому рішенні управління Лісопаркового господарства, що ліс потребує санітарної рубки.

ІНШІ СТАТТІ "ЕКОНОМІЧНОЇ ПРАВДИ"

Що стосується відшкодувань ІКЕА збитків Києву від знищення лісу, то, за оцінкою Анатолія Вовка, мова йде виключно про грошовий еквівалент. "Держкомрезервом проводиться експертиза, яка й встановлює об’єм втрат" – зазначає він.

Однак, за оцінкою депутата Київради від ПРП Володимира Бондаренка, концерну ІКЕА варто шукати інше місце для свого центру.

"Питання виділення землі ІКЕА піднімає вже неодноразово. Спочатку до влади області, а потім – і міста", - каже Бондаренко.

Однак, на думку депутата, хоча Київрада теоретично і має право виділити лісову ділянку під забудову, проте кращим виходом для всіх стало б перенесення центру – зокрема, на територію якогось із військових заводів, що вже давно не працюють, ставши, за виразом Бондаренка, "об’єктом наживи для рантьє".

В той же час вирішення проблеми з ІКЕА буде важливим екзаменом для нової київської влади на лояльність до іноземних інвесторів.

"Перешкоди для іноземного інвестора із таким ім’ям та репутацією, як IKEA підштовхне до роздумів інших потенційних інвесторів", - зазначає керівник відділу по роботі із портфельними інвестиціями Інвестиційної компанії "АРТ Капітал" Володимир Оваденко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!