"Укрзалізницю" все-таки можуть приватизувати

Понеділок, 15 травня 2006, 15:34 -

Генеральний директор державної адміністрації залізничного транспорту України "Укрзалізниця" Василь Гладких не виключає приватизації міноритарних пакетів акцій "Укрзалізниці".

Про це він заявив, коментуючи акціонування залізничного відомства, яке планується розпочати восени 2006-го.

План акціонування українських залізниць планується вже в жовтні передати на затвердження Верховної Ради, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Гладких, у рамках акціонування галузі 100% акцій ВАТ залишаться в держвласності.

Реклама:

"Навіть якщо й буде якась приватизація, держава повинна володіти якомога більшим пакетом", - сказав гендиректор. При цьому він додав, що в ході акціонування збиткові підприємства можуть бути передані на приватизацію.

При цьому Гладких також особливо підкреслив значимість проведення переоцінки основних фондів "Укрзалізниці". За його словами, у затвердженому днями урядом фінансовому плані "Укрзалізниці" на 2006 рік переоцінка передбачена "лише частково": додаткові амортизаційні відрахування за рахунок її проведення, з урахуванням заперечень Мінфіну, складуть не заплановані 1,1 млрд. грн, а 700 млн. грн.

"Вартість "Укрзалізниці" понад 100 млрд., а не 3 млрд.", - додав він. Згідно озвученим раніше даним "Укрзалізниці", вартість її основних фондів оцінюється сьогодні в 22 млрд. грн., або близько $ 4,4 млрд., що в 3 рази, а по деяких позиціях в 6 разів нижче їхньої ринкової вартості.

У лютому Василь Гладких заявляв про неприпустимість приватизації залізниць.

12 травня міністр транспорту і зв'язку Віктор Бондар заперечував можливість приватизації Державної адміністрації залізничного транспорту "Укрзалізниця".

"Ніхто не планував і навіть не розглядав і не розглядає питання приватизації "Укрзалізниці", - сказав Бондар.

Він також відзначив, що залізничне відомство є стратегічним підприємством вітчизняної транспортної інфраструктури, у зв'язку з чим питання про його приватизацію є неприпустимим.

"Укрзалізниця" входить у структуру Міністерства транспорту й зв'язку.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: